Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci žádají kompenzaci za sucho. Po státu chtějí přes 2 miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Zemědělci ve druhé fázi žádostí o kompenzace za sucho požádali o 1,3 miliardy korun, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Příjem žádostí skončil na začátku února. V první fázi na konci loňského roku, když se žádalo o kompenzace za krmné plodiny, to bylo 961 milionů korun. V součtu tak jde o více než 2,25 miliardy Kč. Stát pro ně dohromady má dvě miliardy korun. V případě, že po vyhodnocení žádostí nebude dost peněz pro všechny, budou se peníze pro zájemce poměrně krátit, dodal pro ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

O kompenzace v první fázi požádalo více než 9600 lidí, nyní přes 3600. Na začátku letošního roku žádali o pomoc se ztrátami spojenými s pěstováním pšenice, ječmene, kukuřice, ovsa, cukrové řepy, brambor, máku, slunečnice, chmele nebo na některé druhy zeleniny. Dále pak žádali o peníze na sadební materiál lesních dřevin v lesních školkách, o peníze si mohli říci i producenti okrasných a ovocných dřevin.

Stát původně plánoval vyplatit za předloňské sucho až dvě miliardy korun, nakonec ale zemědělci požadovali zhruba 1,15 miliardy. Zbývajících 850 milionů korun tak stát vynaloží na kompenzace za sucho loňské.

Aby vláda nemusela každoročně tyto příspěvky schvalovat, chtělo by ministerstvo ustavit fond těžko pojistitelných rizik, který by měl situaci řešit systematicky. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) koncem loňského roku řekl, že fond bude moci začít fungovat nejdřív v roce 2021. Nejdříve chce diskutovat se všemi oborovými organizacemi, jako jsou Asociace soukromého zemědělství ČR nebo Zemědělský svaz ČR. O fondu se mluví již desetiletí, jeho spuštění se však stále odkládá.

Zemědělce loni nepostihlo sucho jen v Česku, ale téměř v celé západní a střední Evropě. V Polsku se škody v tomto roce odhadují na 11 miliard korun, v Belgii na 6,75 miliardy, v Německu na 17 miliard. V ČR se odhadují na deset až 11 miliard Kč.

Témata:  zemědělství Česko sucho

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.