Dvořák chtěl kamarádovi ve Škodovce prodat opravny DPP za třetinu ceny

Nové vedení Prahy zastavilo v prosinci prodej modernizovaných opraven tramvají, které chtěl tehdejší ředitel dopravního podniku Martin Dvořák prodat Škodě Transportation za méně než třetinu jejich ceny. V úterním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

660
reklama

Za 238 milionů korun by Škoda Transportation získala téměř veškeré vybavení hostivařských dílen spolu se třemi stovkami zaměstnanců, do kterých dopravní podnik původně nainvestoval 851 milionů korun. Výhodnost podezřelého obchodu chce přezkoumat koalice ODS a TOP 09. "Nebylo by to asi úplně nejšťastnější řešení pro dopravní podnik, ale rozhodnutí musí být podložené seriózní analýzou," říká pražský radní pro dopravu Josef Nosek (ODS) s tím, že dílny jsou strategickou součástí podniku. Vedení města by o prodeji opraven mělo rozhodnout během několika týdnů.
 
Dvořák trvá na tom, že prodej je pro dopravní podnik výhodný. "Pro opravny tramvají je a bude méně práce. Jedinou alternativou je prodej," míní Dvořák. Rozdíl více než 600 milionů mezi penězi vloženými do obnovy areálu a domluvenou prodejní cenou vysvětluje mimo jiné odpisy majetku. Podle dopravního experta Antonína Duba ale tolik z hodnoty ani za 11 let nemohlo vybavení ztratit.

Dvořák po silném tlaku nového vedení Prahy v prosinci odstoupil z funkce. Provází ho podezření, že z dopravního podniku vyvedl stovky milionů korun. Navíc je v posledních týdnech středem zájmu médií, protože nedokáže vysvětlit miliardové majetky své rodiny.

Témata: dopravní podnik

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky