Komunisté chtějí schodek maximálně 30 miliard pro rok 2020

Komunisté budou požadovat, aby plánovaný schodek státního rozpočtu na rok 2020 nepřekročil 30 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci po jednání širšího vedení KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Pokud nebude požadavek splněn, hrozí, že komunisté nepodpoří návrh zákona o státním rozpočtu, doplnil. Ministerstvo financí počítá se 40 miliardami, ministryně Alena Schillerová (za ANO) částku na začátku února označila za nepřekročitelné číslo.

CZK
reklama

"Bavili jsme se o přípravě státního rozpočtu. Padlo dokonce, že bychom neměli tolerovat žádný deficit. Nakonec jsme se usnesli, že budeme prosazovat snížení plánového deficitu na maximálně 30 miliard. To je požadavek, který povede poslanecký klub a kterým bude vázána předsedkyně rozpočtového výboru, aby to projednávala," řekl Filip. Nesmí se podle něj ale šetřit na růstu mezd, sociálních dávek, důchodů a investicích. Vláda má ušetřit na provozních nákladech ministerstev.

Schillerová mimo jiné po jednání koaliční rady před dvěma týdny navrhla snížení počtu státních zaměstnanců o deset procent, které se nemá týkat ozbrojených složek, pedagogů a nepedagogických pracovníků ve školství. Plošné škrtání počtu úředníků odmítá ČSSD, podle šéfa poslanců Jana Chvojky jsou nutné změny systémové, citlivé a ohleduplné k fungování státu. Z hlediska rozpočtových příjmů koalice nezávazně debatovala o potenciálních změnách ve zdanění tvrdého alkoholu, hazardu, o regulaci tvorby rezerv u pojišťoven nebo o spotřební dani.

"KSČM bude předkládat návrhy, pokud je nepředloží vláda sama, na posílení příjmové stránky. Předpokládáme, že to bude směřováno do sektorových daní, případně zdanění hazardu, samozřejmě na diferenciaci daní, kterou ale víme, že s hnutím ANO budeme mít složité projednávat. Sektorovou daň je na místě přijmout," poznamenal Filip. Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče se lze bavit také o zdanění bank. To však podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není při přihlédnutí ke zkušenostem v zahraničí dobrou cestou.

Ministerstvo financí už při schvalování rozpočtu na letošní rok se schodkem 40 miliard korun uvedlo, že i v letech 2020 a 2021 plánuje stejný schodek rozpočtu. Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun, nakonec skončil s přebytkem 2,9 miliardy korun.

Podle střednědobých výdajových rámců pro rok 2020 a 2021, které schválila Sněmovna loni v prosinci, by výdaje státního rozpočtu měly činit 1471,3 miliardy korun. Celkové maximální výdaje rozpočtu a státních fondů přitom v dokumentu stanovilo MF příští rok na 1604 miliard korun. Letos jsou stanoveny na 1583 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky