Prodej nových aut v EU klesá, nejasnosti kolem brexitu vyvolávají nervozitu spotřebitelů

Počet registrací nových osobních aut v Evropské unii v lednu klesl o 4,6 procenta na téměř 1,2 milionu vozů. Poptávka se snížila téměř ve všech zemích, včetně pěti největších trhů. Navzdory slabému začátku je však lednový prodej druhý nejvyšší pro tento měsíc od roku 2009. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Podle analytiků k poklesu prodeje přispělo zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a nervozita spotřebitelů v souvislosti s odchodem Británie z EU a obchodními spory.

Ilustrační fotografie
reklama

Z největších trhů se prodej ve Španělsku snížil o osm procent a v Itálii o 7,5 procenta. V Británii, Německu a Francii byl pokles prodeje nižší, pohyboval se v rozmezí od 1,6 procenta po 1,1 procenta.

Jedničkou na evropském trhu zůstává německá skupina Volkswagen s podílem na trhu 24,1 procenta. Prodej skupiny, které patří i česká Škoda Auto, však klesl o 6,5 procenta, z toho prodej Škody o 5,1 procenta. Odbyt automobilky Fiat Chrysler se snížil o 14,9 procenta a Fordu o 6,6 procenta.

Prodej aut v EU klesá od září, kdy se v EU mohou prodávat pouze auta, která prošla novou metodikou měření emisí a spotřeby automobilů WLTP. Automobilky tak musely zastavit dodávky některých modelů, které ještě nestačily nově certifikovat, upozornila agentura Reuters.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky