Paušální daň může výrazně ulevit drobným živnostníkům. Některým se ale nevyplatí

Návrh ministerstva financí na sjednocení odvodů a daní do jednotné platby pro drobné živnostníky může podle odborníků podnikatelům výrazně ulevit zejména v administrativě, ale i finančně. Na druhou stranu upozorňují, že chystané novinky by pravděpodobně nevyužili všichni živnostníci, na které cílí. Pro některé by totiž podání daňového přiznání zůstalo i nadále výhodnější variantou.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo financí začalo pracovat na vládním návrhu zákona, který by měl zjednodušit odvodové povinnosti a administrativní náročnost podnikání malým živnostníkům z řad OSVČ. Podnikatelé s ročním příjmem do jednoho milionu korun, kterých je v České republice 422 tisíc, by díky tomu získali možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

Paušální daň má být podle záměru ministerstva placena měsíčně jedinou platbou a bude zahrnovat minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok a částku 500 korun. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5 400 až 5 500 korun měsíčně. „Chceme tím malým živnostníkům ušetřit čas, peníze i stres, které jsou s plněním odvodových povinností spojeny. Díky tomu se budou moci více věnovat svým zákazníkům, klientům, obchodním partnerům nebo třeba rodině,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Chystanou novinku odborníci vítají, zároveň ale upozorňují, že bude velmi záležet na detailech znění připravovaného zákona. „Jednoznačně se jedná o významný pokrok ve zjednodušení podnikání nejmenších živnostníků s velkým dopadem na snížení administrativy. Ušetřený čas mohou živnostníci věnovat podnikání a svým klientům. To bylo i dlouhodobým cílem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která jednání s ministerstvem financí vede,“ komentoval Věroslav Sobotka, manažer pro legislativu Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR).

„Vedle snížení administrativní zátěže – podnikatelům by odpadla nutnost podávat daňové přiznání a, jak ministerstvo samo uvedlo, netýkaly by se jich ani daňové kontroly – by se jednalo i o úsporu z hlediska financí. Řada drobných podnikatelů kvůli daňovému přiznání využívá služeb specializovaných poradců. Díky novince by jim tato nutnost odpadla a ušetřili by každoročně nemalé prostředky,“ dodal Miroslav Říha, ředitel vývoje fakturačního systému iDoklad s tím, že živnostníci, kteří danění výdajovým paušálem či skutečnými výdaji řeší prostřednictvím fakturační aplikace, za služby daňových poradců šetří již nyní.

Novinka se nemusí vyplatit všem

Přestože odborníci záměr ministerstva financí vnímají pozitivně, zároveň upozorňují, že nový model by zřejmě nebyl výhodný pro všechny. „Zde je na místě zdůraznit další specifikum chystaného opatření, a tím je svobodná volba každého živnostníka, zda možnost jednoho paušálního odvodu využije, či nikoli. Každý živnostník si při pohledu na své daňové přiznání snadno spočítá, zda se mu přechod na paušální odvod vyplatí,“ sdělil Věroslav Sobotka.

Některé skupiny podnikatelů tak budou i nadále raději podávat přehledy a daňové přiznání například kvůli výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti či získání daňového bonusu. Roli budou hrát i jednotlivé druhy podnikatelských činností, u nichž bude výhodnost paušálního odvodu záviset na výši ročního příjmu.

„U živnostníků s čtyřiceti a šedesátiprocentním paušálem by se výhodnost jednoho odvodu zvedala s rostoucím ročním příjmem. V prvním případě by byl výhodný od příjmu kolem 300 tisíc korun ročně, v druhém pak zhruba od 525 tisíc korun. U nejvyššího, osmdesátiprocentního výdajového paušálu, by však paušální odvod nebyl výhodnější oproti stávajícímu stavu ani při dosažení příjmového stropu jednoho milionu korun,“ komentoval Miroslav Říha.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky