ČR přišla o dvě miliardy Kč z EU na okruh kvůli zvýšení mýtného

Ministerstvo dopravy muselo odepsat dvě miliardy korun z dotace Evropské unie na výstavbu Pražského okruhu. Informují o tom v pondělním vydání Hospodářské noviny.

660
reklama

Důvodem je to, že stát zvedl sazbu mýta, kterým si na stavbu vydělává. A tím podle pravidel Evropské unie ztratil nárok na část peněz. První projekty Pražského okruhu se totiž schvalovaly v roce 2008 a žádost o dotace počítala s tehdy platnými cenami mýta. Stát ho ale od schválení evropské dotace už dvakrát zdražil, ministerstvo dopravy proto muselo své žádosti o dotace přepočítat, uvádí Hospodářské noviny.

Dlouhodobě stát na zvýšení mýtného vydělá. Jenže zdražené mýto nahradí evropskou dotaci během dlouhých třiceti let. A kvůli seškrtanému státnímu rozpočtu by se peníze hodily hned.

Stát má navíc problémy vyčerpat bruselské peníze kvůli zpoždění při stavbě či přípravě projektů, jako je například nedodržení termínu při dokončení dálnice D8 či podezření z podvodu týkající se výpadovky z Brna na Mikulov. Celkově je tak ohroženo až 16 miliard korun z Evropské unie, píší Hospodářské noviny.

Témata: dotace z EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky