Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii se krátí čas. Brexitoví vyjednávači budou jednat o dohodě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

K debatě o brexitové dohodě se dnes sejdou britský ministr pro brexit Stephen Barclay a vyjednávač Evropské unie Michel Barnier. Britská premiérka Theresa Mayová si od dalšího jednání slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí k souhlasu s ujednáním. EU však dala opakovaně najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje ale úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Mayová před týdnem navštívila Brusel, kde se setkala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, šéfem Evropského parlamentu (EP) Antoniem Tajanim a s koordinátorem EP pro brexit Guyem Verhofstadtem. Unijní představitelé tehdy zopakovali, že podmínky dohody se již měnit nebudou.

Hlavním sporným bodem v brexitové dohodě je takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem. EU a také Británie si udržení režimu bez hraničních kontrol přejí, ale řada britských poslanců kritizuje podmínky pojistky, neboť v nich vidí riziko dlouhodobého připoutání Spojeného království k unijním strukturám.

Británie chce z EU odejít 29. března. Pokud ale parlament brexitovoudohodu neschválí, hrozí neřízené vystoupení z evropského bloku.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy