Nezaměstnanost v Česku dál roste

I přes lednový nárůst počtu nezaměstnaných zůstane letošní míra nezaměstnanosti na nízkých úrovních a jedna z nejnižších v EU, vyplývá z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Každopádně ale letos podle ekonomů již nelze očekávat další výrazný pokles růstu nezaměstnanosti, navíc se podle nich již zastaví růst počtu volných pracovních míst.

Ilustrační fotografie
reklama

Nezaměstnanost v Česku dál roste, v lednu stoupla na 3,3 procenta z prosincových 3,1 procenta. Bez práce bylo 245.057 lidí. I přes meziměsíční nárůst jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997. Počet volných míst stoupl v lednu proti prosinci o 7043 na 331.453.

"Od letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze a v souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na úrovni tří procent. Pozvolna se zastaví i růst nabídky volných pracovních míst," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Dodal, že mírné zvýšení nezaměstnanosti na začátku kalendářního roku je pravidelně se opakujícím sezónním jevem a rozhodně z něj nelze dělat žádné negativní závěry.

"S jarním obnovením sezonních prací se podle analytika ČSOB Petra Dufka nezaměstnanost začne opět snižovat až pod hranici tří procent. "Nepředpokládáme však, že by se dostala níže, než byla v loňském roce. Jednak proto, že technicky už vlastně nemá s ohledem na stávající sociální podmínky nezaměstnanost kam klesat a současně se zpomalením ekonomiky se časem i zastaví tvorba nových pracovních míst," uvedl.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil na to, že rozdíl v nezaměstnanosti proti loňskému lednu vznikl nižším počtem nezaměstnaných, kteří letos v lednu našli novou práci, nikoliv vyšším propouštěním. "To je potvrzením, že míra nezaměstnanosti naráží na dno a zbývající nezaměstnaní mají větší překážky nebo menší ochotu při hledání práce," uvedl.

Od února půjde podle Sobíška podíl nezaměstnaných opět lehce dolů a na jaře se zahájením prací lze podle něj čekat i pokles pod tři procenta. "Vyšší než lednové číslo v počtu nezaměstnaných zřejmě neuvidíme dřív než na samém konci roku," dodal.

I podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové by nezaměstnanost letos měla zůstat na nízkých úrovních a nedostatek lidí na trhu práce zůstane i nadále jednou z hlavních bariér růstu ekonomiky. "Nedostatek lidí na trhu práce bude i nadále vyvíjet tlak na růst mezd, které si i v letošním roce udrží svižnou dynamiku," uvedla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky