Statistika nuda je, EET nejsou výdaje

Podle údajů ministerstva financí loni přinesla EET do veřejných rozpočtů celkem 12,3 miliardy korun. EET začala v Česku platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Plánovány jsou další dvě vlny. Ke zprávě přikládáme komentář, jehož autorem je Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.

Ilustrační fotografie
reklama

EET dlouhodobě vnímám jako úspěšně realizovaný ICT projekt v rámci eGovernmentu České Republiky. V porovnání s projekty typu registrů dávek nebo registru vozidel, je EET ukázka, že lze technologicky efektivně zrealizovat ICT projekt, který navíc generuje přínos do státní pokladny.

Otázka je, jakou bude mít EET životnost. Přežilo by v budoucnu EET politický nátlak a nelibost oponentů, pokud by ve vládě nebylo hnutí ANO, které jej prosadilo a uvedlo v život? Nebo dopadne EET jako například druhý-třetí nebo kolikátý pilíř důchodové reformy? Důchodový pilíř jedna vláda uvedla v život s dobrým úmyslem začít řešit vysychající důchodový účet a opozice jej poslala do předčasného důchodu, sotva se ujmula moci.

Jsem zvědav, kolik ještě se ozve kritiků EET s tím, že je to vše špatně. Už jsem slyšel že byla špatná analýza, špatné časování, špatná medializace projektu. Prostě špatně co koho napadne. Kdo chce psa bít, hůl si najde. A ta hůl nyní asi sakramentsky pálí v ruce toho, kdo ji ještě nezahodil. A ten kdo ji již zahodil, jestli se postaví čelem k tomu, že ji měl v ruce a proč s ní chtěl bít?

Osobně bych si přál, aby smysluplné věci, které nás posouvají dále, se staly běžnou součástí našeho života. Aby se staly stavebními pilíři dlouhodobé strategie rozvoje naší země. Aby jejich životnost nebyla dána pouze tím, zda je v čele Karel nebo František. Abychom neposkakovali jednou doleva, jednou doprava, podle toho komu se jak líbí a kdo si spustil jaký projekt. Projekty typu EET, které se osvědčily v praxi a navíc znamenají vyčíslitelný přínos pro stát, by měly mít imunitu před opozičními politiky.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky