Spotřeba domácností byla loni hlavním tahounem české ekonomiky

Spotřeba domácností byla loni hlavním tahounem české ekonomiky, shodují se analytici. K růstu nákupů v obchodech podle nich přispívá především vysoká spotřebitelská důvěra podporovaná rekordní zaměstnaností a solidním růstem mezd. Tržby v maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 4,8 procenta, rostly tak pátý rok za sebou. V letošním roce podle analytiků tempo růstu poleví, ale i nadále zůstane na velmi silné úrovni.

Ilustrační fotografie
reklama

"Jde o solidní výsledek, který však poprvé od roku 2014 nepřekonal hranici pěti procent. To potvrzuje, že ekonomika jako celek má svůj vrchol za sebou," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Přesto v rámci zemí Evropské unie patří dynamika maloobchodních tržeb v ČR mezi ty vyšší. Ve srovnání s průměrem 28 zemí EU je více než dvojnásobná, což podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera souvisí s příznivým růstem zaměstnanosti a mezd v tuzemské ekonomie v posledních letech.

V samotném prosinci skončily maloobchodní tržby mírně za očekáváním trhu, když zvolnily meziroční růst na 3,1 procenta po listopadových 6,1 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy se zvýšily o 4,3 procenta. "Vše nasvědčuje tomu, že domácnosti letos nenechaly pořizování dárků na poslední chvíli, ale začaly s nakupováním už v dřívějších měsících," podotkla Monicka Junicke z Komerční banky.

Z hlediska forem prodeje pokračuje silný růst prodejů přes internet a zásilkové služby, i když prosinec v tomto ohledu představoval druhý nejpomalejší měsíční růst v loňském roce, poznamenal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Tahounem růst tržeb byly opět prodeje nepotravinářského zboží, zájem byl především o počítače a telefony, oděvy a obuv, a o výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, dodal.

Naproti tomu segment motorových vozidel hlásí pokračující pokles prodejů. Analytici upozorňují na rozevírání nůžek mezi tržbami za automobily a tržbami bez aut. "Zatímco tržby v obchodech bez aut rostly ve čtvrtém kvartálu rychleji než celoroční průměr, pro tržby za prodeje a opravy motorových vozidel se jednalo o nejhorší kvartál roku," uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Doplnil, že za celý loňský rok vykázaly prodeje automobilů první pokles od roku 2012 a nejhlubší pokles od krizového roku 2009. Prodeje podle Kovandy utlumil přechod na nové emisní testy, kvůli němuž se ve druhé polovině loňského roku zadrhl automobilový segment v řadě zemí EU.

Letos bude podle analytiků růst maloobchodu zpomalovat. "Přesto náraz nebude tak výrazný jako u stavebnictví nebo průmyslu. Díky nizoučké nezaměstnanosti a silnému růstu reálných mezd bude zpomalování růstu maloobchodu pozvolné," míní Jiří Cihlář z Next Finance. Podle Petra Dufka z ČSOB se tak spotřeba nejspíše opět stane tím hlavním motorem poptávky pohánějící ekonomický růst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky