Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu české ekonomiky

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro rok 2018 na 2,8 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. V předchozí listopadové prognóze ministerstvo předpovídalo letos růst o 2,9 procenta a pro loňský rok o tři procenta. Předloni ekonomika stoupla podle ministerstva financí o 4,4 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Cyklické oživení ve vyspělých ekonomikách je za svým vrcholem a jejich hospodářský výkon zpomaluje. Ještě rychleji však zpomaluje růst světového obchodu, což je zčásti způsobeno vzrůstajícím napětím v globálních obchodních vztazích," uvedlo MF. Pro rok 2020 počítá MF s růstem ekonomiky o 2,4 procenta.

"Prognózu ministerstva financí hodnotíme jako vnitřně konzistentní. Avšak ve světle nejnovějšího razantního snížení odhadu ekonomického růstu v Německu, se kterým ministerstvo financí nejspíše nemohlo při tvorbě prognózy počítat, se nám odhadovaný růst v roce 2019 i 2020 jeví jako lehce optimistický," uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Německá vláda dnes snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Snížení odhadu růstu české ekonomiky není ani podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy kvůli pokračujícímu zhoršování situace v zahraničí úplně překvapivé. "Svoji daň si vybírá v prvé řadě zpomalení německé a zprostředkovaně tedy čínské ekonomiky, které prohlubuje už takřka rok trvající celní válka Pekingu s Washingtonem," uvedl.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová upozornila, že pro státní rozpočet zhoršení odhadu růstu ekonomiky znamená, že jeho příjmy budou nižší, než se v době jeho sestavování očekávalo. "Pokud tedy vláda bude chtít dodržet naplánovaný schodek 40 miliard korun, budou muset jednotlivé resorty sáhnout k úsporným opatřením. Pravděpodobně se při tom nevyhnou ani výdajovým škrtům. S poklesem příjmů oproti plánu se ovšem budou muset vypořádat také další subjekty spadající do sektoru veřejných institucí, jako jsou například kraje či obce. Zároveň bude třeba věnovat velkou obezřetnost přípravě státního rozpočtu na rok 2020," uvedla.

Hospodářský růst by měl být letos podle MF tažen výdaji domácností na spotřebu, což podporuje růst mezd a nízká míra nezaměstnanosti.

Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,1 procenta, tedy nižší než v listopadu (2,3 procenta). Loni byla průměrná inflace 2,1 procenta.

MF zároveň počítá proti listopadové prognóze s horším kurzem koruny. Letos by měl být v průměru 25,50 Kč/EUR a v roce 2020 již 25,10 Kč/EUR. V listopadu přitom počítalo ministerstvo pro letošní rok s posílením koruny na průměrných 24,90 koruny za euro.

Zároveň MF ponechalo odhad ohledně vývoje veřejných financí. Přebytek veřejných financí tak MF očekává za loňský rok na 1,6 procenta hrubého domácího produktu a letos na jednom procentu HDP.

Tuzemské hospodářství by podle MF mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. Mezi další rizika patří především brexit nebo tendence k nárůstu protekcionismu.

V případě domácího vývoje je rizikem odhadovaný vývoj na trhu práce, kde je nedostatek zaměstnanců. Problémem může být i pokračování rychlého růstu cen nemovitostí.

Česká národní banka v aktuální prognóze z listopadu čeká loňský růst ekonomiky 3,1 procenta a letošní 3,3 procenta. Novou prognózu centrální banka představí příští týden.

První odhady vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad 15. února.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí listopadové predikce):

2017 odhad 2018 odhad 2019
HDP 4,4 2,8 (3,0) 2,5 (2,9)
Průměrná míra inflace 2,5 2,1 (2,2) 2,1 (2,3)
Nezaměstnanost (VŠPS) 2,9 2,3 (2,3) 2,2 (2,3)

Zdroj: MF

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky