Bezvládí ve Venezuele ohrožuje globální trh s ropou

Ropná směs WTI je zachycena v rozpětí od 50 do 55 dolarů za barel. Pokračující omezování těžby v zemích OPEC je prozatím kompenzováno slábnutím poptávky. Ta je způsobena globálními obavami z nižšího ekonomického růstu.

Ilustrační fotografie
reklama

Mezinárodní měnový fond minulý týden snížil svou globální ekonomickou prognózu na roky 2019 a 2020 v reakci na rizika, kterými jsou obchodní napětí, nebo rostoucí úrokové sazby. Snížení globálního výhledu růstu z 3,7 na 3,5 procenta se však vzhledem k aktuálnímu rozpočtovému napětí v USA, slabším vyhlídkám v Evropě a v neposlední řadě i v Číně, která zaznamenala nejpomalejší tempo růstu za téměř 30 let, považuje za optimistický postoj.

Mezinárodní agentura pro energii EIA, stejně jako OPEC, označili ve svých vyhlídkách globální odbyt v roce 2019 za stabilní. Revize směrem dolů se však pravděpodobně projeví po zmiňované horší prognóze ekonomického růstu MMF, jakož i kompozitního indikátoru OECD, který v listopadu klesl na 99,3 bodů. To představuje šestileté minimum. Takto nízké hodnoty přitom v minulosti naznačovaly recesi.

Venezuelská ropa na trhu chybí

Pozornost se v současnosti soustřeďuje zejména na Venezuelu. Režim prezidenta Nicolase Madura, který nasměroval obyvatelstvo do chudoby a utrpení, konečně našel oponenta v Juanovi Guaidomovi. Ten se prohlásil za prezidenta podle článku 233 ústavy, který ho opravňuje stát se dočasným prezidentem v případě "vážného pochybení" úřadující hlavy statu.

Vyhlídka na změnu režimu se dlouho očekávala, protože Venezuela směřovala přímo do ekonomické a sociální propasti. Maduro, stejně jako jeho předchůdce Hugo Chávez, se drželi u moci především díky podpoře chudších regionů. Jeho vláda je však zároveň důvodem masových demonstrací obyvatelstva, kvůli nefungujícím veřejným službám, nedostatku potravin a rostoucím cenám.

Situace ve Venezuele by mohla mít významný vliv na globální trh s ropou. Zhoršující se hospodářský výhled a nedostatek zahraničních investic do zastaralého ropného průmyslu, způsobily v posledních letech kolaps místní těžby ropy. Velké množství venezuelských ropných zásob je přitom to, co svět nyní potřebuje.

Politická a potenciálně vojenská hádka Venezuely s USA by mohla vést k dalšímu poklesu produkce a současně ke zvýšení geopolitického napětí, zejména s ohledem na podporu, kterou má Maduro v Moskvě a Pekingu. Jestliže by byl současný venezuelský prezident zbaven prezidentského mandátu, produkce by se postupně pravděpodobně vrátila na svou předchozí úroveň, dokonce by se možná ještě zvýšila, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky