Česko je v recesi. Co nás čeká?

Zveřejněná čísla k předběžnému odhadu čtvrtletního HDP jsou podle analytiků velkým překvapením, ve srovnání s výsledky okolních zemí se podle nich české ekonomice daří nejhůře. Předběžná data HDP vydal Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu.

reklama

„HDP v čtvrtém čtvrtletí roku 2011 dle předběžného odhadu ČSÚ poklesl o 0,3 procenta mezikvartálně, když trh předpokládal stagnaci a naše očekávání byla dokonce na růst o 0,2 procenta. Reálná data z domácí ekonomiky se vyvíjela v posledních měsících loňského roku velmi dobře (průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod), zveřejněná čísla o HDP jsou tak velkým překvapením,“ okomentoval data Jiří Škop, analytik Komerční banky.

„Vysvětlení se nám ovšem dostane až 9. března, kdy statistický úřad zveřejní upřesněné údaje včetně struktury. A bude zajímavé, zda tento předběžný odhad bude revidován nahoru či nikoliv.“ Dynamika v průmyslu či stavebnictví byla ve čtvrtém kvartálu podle Škopa do velké míry tažena dočasnými faktory – v průmyslu byly dokončeny velké jednorázové dlouhodobé objednávky ve strojírenství, stavebnictví pak podpořilo teplé počasí a chystaná změna DPH. „Očekávané zvýšení spotřební daně na cigarety v letošním roce pak mělo vzhledem k možnosti předzásobení také pozitivní vliv na HDP. Očekáváme, že v prvním čtvrtletí letošního roku by ekonomika měla poklesnout o 0,2 procenta mezikvartálně, ve druhém čtvrtletí pak stagnovat,“ dodal.

„Ekonomika eurozóny se již od čtvrtého čtvrtletí 2011 nachází v recesi, německé tovární objednávky poklesly mezi červencem a listopadem kumulativně přes osm procent, klesající trend je ovšem patrný i u registrací nových aut v eurozóně. Vnější prostředí tak stojí za slabým výkonem domácí ekonomiky. Za celý letošní rok očekáváme, že HDP vzroste pouze o 0,1 procenta po loňských 1,7 procenta,“ shrnul Škop.

„Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku klesl o 0,3 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Jde již o druhý pokles v řadě a byla tak naplněna technická definice recese. Ve srovnání s výsledky okolních zemí se české ekonomice daří nejhůře,“ sdělil David Marek, hlavní ekonom Patria Finance. Letošní rok podle něj přinese ještě pomalejší růst. „Ve světě nicméně pozvolna přibývá příznivých známek ekonomického vývoje.“

Porovnání vývoje HDP v ČR a ostatních evropských zemích nevyznívá podle Marka příznivě. „V sousedním Slovensku se HDP mezikvartálně zvýšil o 0,9 procenta, v Maďarsku stoupl o 0,3 procenta. Výkon rakouské ekonomiky klesl o 0,1 procenta, v Německu se HDP snížil o 0,2 procenta.“
 
„Dvě čtvrtletí klesajícího HDP znovu otevřely mezeru výstupu, tj. rozdíl mezi aktuálním výkonem ekonomiky a jejím dlouhodobě udržitelným potenciálem. Aktuálně mezery výstupu dosahuje 0,5 procenta. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 1,7 procenta. V roce 2010 ekonomika rostla o 2,6 procenta. Tyto dva roky růstu ekonomiky ale nestačily vyrovnat pokles o 4,5 procenta v roce 2009 a HDP stále ještě nedosáhl úrovně z roku 2008,“ vysvětlil Marek.

Podařit se to podle něj nemusí ani letos. „Naplní-li se naše prognóza, že HDP poroste jen o 0,3 procenta. V první polovině roku bude HDP pokračovat v poklesu nebo stagnovat, oživení by mohlo přijít v druhé půli. Nicméně ze světa přichází v posledních týdnech celá řada pozitivních signálů. Přestože ještě dobíhá vlna snižování prognóz pro vývoj české ekonomiky, nelze vyloučit, že bychom v následujících týdnech naopak naši prognózu neposunuli mírně výše. Podmínkou je ovšem zvládnutí současného napětí kolem v souvislosti s Řeckem,“ doplnil.

HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl ve 4. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 0,5 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta klesl, v roce 2011 vzrostl o 1,7. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Témata: recese

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky