Automobilka Jaguar Land Rover propouští. O práci přijde 4 500 lidí

Největší britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) zruší zhruba 4500 pracovních míst, převážně v Británii, kde má kolem 40.000 zaměstnanců. Reaguje tak na pokles prodeje v Číně, poptávky po autech s naftovým motorem a obavy z konkurenceschopnosti po odchodu Británie z Evropské unie. Oznámila to automobilka v dnešním prohlášení. Loni již automobilka propustila 1500 zaměstnanců, spustila však také výrobu v novém závodě na Slovensku.

Jaguar Land Rover
reklama

Rušení pracovních míst se nejvíce dotkne kancelářských pozic, protože firma chce zjednodušit svoji strukturu řízení. Zaměstnancům nabídne program dobrovolného odchodu za odstupné, uvedla BBC.

Čína je největším trhem automobilky a také nejziskovějším. V posledních měsících zde prodej klesl o téměř 50 procent a Číňané jsou kvůli globálnímu obchodnímu napětí obezřetnější při nákupu nákladných položek, jako jsou právě auta. Také vztahy mezi JLR a prodejci v Číně nejsou nejlepší, protože prodejci požadují lepší podmínky a pobídky k prodeji, upozornila BBC.

JLR má také problémy kvůli poklesu zájmu spotřebitelů o vozy s naftovým motorem po emisním skandálu Volkswagenu. Až 90 procent automobilů firmy má naftový motor, i když společnost nyní silně investuje do nových elektrických a hybridních modelů.

Automobilka již v roce 2017 propustila 1000 agenturních zaměstnanců v jednom ze svých britských závodů a v posledním čtvrtletí loňského roku 1000 zaměstnanců v závodě v Castle Bromwich pracovalo jen tři dny v týdnu. Na druhé straně však JLR najímá nové zaměstnance v jiných zemích. V Číně od roku 2014 přijala 4000 zaměstnanců a v nově otevřené továrně na Slovensku, kam chce přesunout výrobu modelu Land Rover Discovery, chce najmout 3000 zaměstnanců.

JLR se v období duben až září propadla do ztráty 354 milionů liber. Do přelomu desetiletí hodlá zvýšit výrobu na jeden milion vozů ročně, za loňských 11 měsíců se však její výroba snížila o 4,4 procenta. Od roku 2008 vlastní JLR indická skupina Tata Motors.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky