Zahraniční obchod dosáhl překvapivě vysokého přebytku

Listopadová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí po říjnovém propadu překvapila přebytkem 20,2 mld. Kč. Vyšší hodnota byla zaznamenána naposledy v lednu 2018. Říjnový výsledek byl revidován z původních 5,7 mld. Kč na 4,2 mld. Kč. Meziročně vrostl vývoz o 9,7 % a dovoz o 7,1 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Příznivě se na bilanci podepsal především automobilový průmysl, jehož přebytek se i nadále zvyšuje a je nejvyšší od léta 2007. Počítače a elektronika nadále své saldo prohlubují a v záporných číslech se drží již čtvrtý měsíc v řadě, přestože jejich vývoz zaznamenal nejvyšší hodnotu za posledních deset let. V neposlední řade, dovoz ropy a zemního plynu je stále vysoký. Celkově vývozu pomohla především slabá koruna, která v listopadu zaznamenala nejnižší hodnoty od léta 2018.

Za rok 2018 bez započtení posledního měsíce dosáhla bilance zahraničního obchodu 135,4 mld. Kč, tedy o 31,7 mld. Kč méně než v roce 2017. Vývoz od léta i nadále zrychluje. Přesto se na něm negativně podepisuje zpomalování ekonomik hlavních obchodních partnerů a geopolitické hrozby. Dále vývozu nepomáhá ani situace na trhu práce, která je vzhledem k extrémně nízké nezaměstnanosti dlouhodobě nepříznivá.

Index Exportu sestavovaný Asociací Exportérů a Raiffeisenbank předpovídá pro zbytek roku 2018 přechodné oživení českého vývozu. Tomu by měla přispět především slábnoucí koruna. Přestože export v posledních měsících spíše zpomaluje, podle našich odhadů by měl překonat loňský rekordní rok, kdy byl na úrovni 3,5 bil. Kč.

Očekáváme, že celková bilance zahraničního obchodu za rok 2018 dosáhne 120 mld. Kč. V tomto roce očekáváme pokles na 80 mld. Kč, informuje Eliška Jelínková, analytička Raiffeisenbank.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky