Kypr se stává favoritem mezi daňovými ráji

Zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje v loňském roce, ve srovnání s rokem 2010, který byl nejslabší za posledních pět let, výrazně vzrostl. V úterý o tom informovala Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

reklama

Zájem českých firem o přesun sídla do daňového ráje v loňském roce opět vzrostl. Počet tuzemských společností, které mají vlastníka z destinace považované za daňový ráj, přesáhl 11 750 a meziročně se zvýšil o 328 subjektů, což představuje nárůst o 2,87 procenta. V roce 2010 do daňového ráje přesídlilo 281 firem, tedy o 14 procent méně než vloni.

Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 3,28 procenta firem registrovaných v Česku. Za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, počet společností, které jsou kontrolovány z daňového ráje, vzrostl o 60 procent resp. o 4 418.

"Stále pokračující, zpravidla formální, stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru. Řečeno velmi jednoduše – podnikatelům se z mnoha důvodů v Česku nelíbí, a proto raději odcházejí. Přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání v tuzemsku nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, se jedná o negativní zprávu," okomentovala výsledky studie analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří evropské destinace - Nizozemí, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem. Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr (155 firem), který se v posledním období stává favoritem mezi daňovými ráji. Z relativního pohledu, hlavně díky nízké srovnávací základně, nejvíce posílily Seychely (+25 %), Kajmanské ostrovy (+19 %) a Belize (+13 %).

Dvě třetiny společností kontrolovaných z daňového ráje mají vlastníky s evropskou adresou. Z "exotických" destinací je ovládáno jen necelých 11 procent subjektů.

Za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky detailně sleduje, se počet firem s vlastníkem z daňového ráje zvýšil o 60 procent z 7 334 v roce 2006 na 11 752 na konci roku 2011. Nejvíce přibylo firem, které jsou kontrolovány z Nizozemí (1 459) a Kypru (1 042), ačkoliv Nizozemí svého vrcholu dosáhlo v roce 2009 a od té doby u podnikatelů ztrácí na atraktivitě. Největší relativní přírůstek zaznamenaly Seychely (+218 %), Belize (+194 %), Panama (+164 %) a Kypr (+157 %).

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky