Brexit bude mít negativní dopad i na Česko. Ministerstvo připravilo průvodce

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo pro podnikatele, kteří obchodují s Velkou Británií průvodce k dopadům brexitu. Firmy formou interaktivního dotazníku seznámí s možnými dopady na jejich podnikání a opatřeními, která by bylo vhodné učinit. MPO to uvedlo v dnešní tiskové zprávě.

Ilustrační fotografie
reklama

"Brexit může výrazně zkomplikovat aktivity českých podniků obchodujících se společnostmi ve Spojeném království. Je proto třeba, aby podnikatelé provedli včas příslušná ekonomická a administrativní opatření a negativní dopady tak byly co možná nejmenší. V tom jim pomůže i tento praktický průvodce," uvedlo ministerstvo.

Pro podporu exportérů zřídilo již dříve MPO tzv. Zelenou linku pro export. Její pracovníci jsou na čísle 800 133 331 připraveni odpovídat i na dotazy týkající se brexitu.

Vláda bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) informovat 11. ledna parlamentní strany o tom, které zákony bude třeba přijmout do konce března v případě tzv. tvrdého brexitu mezi Evropskou unií a Británií.

Evropská komise také ve středu zveřejnila některé konkrétní právní návrhy, kterými chce EU připravit na situaci "tvrdého brexitu", tedy odchodu Velké Británie z evropského bloku bez uzavřené dohody upravující okolnosti tohoto kroku. Jednostranná dočasná opatření, v některých případech ovšem předpokládající reciprocitu ze strany Londýna, upravují pro měsíce po 29. březnu 2019 oblasti, jako jsou finanční služby, letecká či automobilová doprava nebo závazky související s ochranou klimatu. Jedním z návrhů je například plán umožnit v případě mimosmluvního brexitu až do konce příštího roku britským přepravcům vozit zboží do zemí EU. Předpokladem ovšem je, že Londýn se vůči dopravcům ze zemí EU zachová recipročně.

V případě, že Velká Británie vystoupí z EU bez dohody, bude se veškerý obchod s ostrovy považovat za obchod se třetí zemí. Zboží bude podléhat celnímu dohledu a bude nutné splnit příslušné dovozní a vývozní formality. Bude možné provádět celní kontroly, bude se vybírat clo podle Společného celního sazebníku EU a další poplatky, uvedlo Generální ředitelství cel.

Brexit dopadne na cestování i nákupy přes internet. Na letištích bude zboží podléhat celnímu dohledu a zavazadla mohou být kontrolována. Při nákupu přes e-shopy se Británie dostane na úroveň zemí jako USA. Zásilky odeslané z ostrovů, například zboží z e-shopů, budou rovněž podléhat celnímu dohledu a kontrolám.

Odchod Velké Británie z EU byl stanoven na 29. března 2019. Britský Parlament měl minulý týden hlasovat o dohodě, kterou vláda dojednala s EU. Premiérka Theresa Mayová však kvůli obavám z odmítnutí dohody hlasování odložila na leden. Stále tak je možný i takzvaný tvrdý brexit bez dohody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky