Ekonomická krize v roce 2019? Odborníci začínají otáčet, bude zle, ale úplně jinak, než čekáme

V souvislosti s blížícím se rokem 2019 se stále více lidí obává možné ekonomické krize. Její předzvěst dělí ekonomy a finanční analytiky na dva tábory, a zatímco jedni jsou přesvědčení, že stávající systém se zákonitě musí zhroutit, jiní se obávají něčeho úplně jiného.

Ilustrační fotografie
reklama

Jedním z lidí, kteří před ekonomickou krizí podobnou té před deseti lety aktivně varují, je například Joerg Angelé, přední ekonom rakouské sítě bank Raiffeisen Bank. Ten tvrdí, že v současné době je americká ekonomika v pořádku, to podle něj ale nemůže trvat dlouho. "Jsem ve střednědobém horizontu velmi optimistický vůči americkému hospodářství. Ale obávám se, že růst není udržitelný. Všechno poukazuje na přehřátou ekonomiku," uvedl v rozhovoru pro MarketWatch.

I podle prestižní finanční společnosti JPMorgan Chase & Co. je další krize za dveřmi. Americké akcie by při ní měly spadnout přibližně o 20 %, ceny energií o 35 %. Riziková přirážka na dluhopisy rozvíjejících se zemí stoupne o 2,79 procentního bodu, akcie na rozvíjejících se trzích spadnou o 48 % a měny rozvíjejících se zemí oslabí o 14,4 %.

Guvernér Bank of England Mark Carney se obává, že tvrdý brexit by mohl vést k finanční krizi tak silné, jako v roce 2008. Británie má opustit EU v březnu 2019, což podle ekonomů ještě více napne současný ekonomický stav. Ceny porostou nahoru a ekonomika se stane dlouhodobě neudržitelnou.

Finanční analytik Marko Kolanovič naopak tvrdí, že krize by mohla být vyvolána náhlými prodeji akcií prostřednictvím počítačových obchodních systémů. Další krize podle něj povede k sociálnímu napětí podobnému tomu, které bylo zaznamenáno před 50 lety v roce 1968.

Krize? Ale vůbec ne

Oproti tomu stojí názory, které tvrdí, že krize se v příštím roce ještě nedočkáme. Co nás naopak může zasáhnout, je recese. Tvrdí to ekonomický analytik magazínu Forbes Bill Conerly.

Ten připomíná, že primárním spouštěčem krize před deseti lety byla finanční krize, kdy mnoho společností, spotřebitelů a dalších subjektů chtělo pomocí krátkodobých půjček financovat dlouhodobá aktiva. To podle něj nyní nehrozí.

"Finanční prostředky domácností se zlepšují. Za uplynulé čtyři čtvrtletí se zvýšil jejich vlastní kapitál o 10 %, finanční aktiva vzrostla o 8 %, zatímco dluhy vzrostly jen o 3,4 %, na čistý zisk ve výši 8,2 %, na základě údajů Federálních rezerv," uvádí na stránkách magazínu.

Americké banky podle něj drží více kapitálu než před poslední recesí, navíc podstoupily stresové testy, aby zjistily, jak se budou v recesi pohybovat, a proto je odborník přesvědčen, že by banky měly výkyvy v ekonomice ustát.

Nepopírá, že určité obavy vyvolává stále rostoucí akciový trh, dodává ale, že ceny akcií jsou ve většině případů reakcí na změny v ekonomice, nikoliv faktorem, který by ovlivnil ekonomiku samotnou. 

V oblasti bydlení by mohla případná recese posunout ceny nemovitostí dolů v oblastech, které by jí byly nejvíce postiženy, samotný "kolaps" ve stavebnictví ale podle něj opět nebude příčinou ekonomického poklesu.

Proč se ale ekonom obává právě recese, a ne rozsáhlé celosvětové krize? "Nejčastější příčinou recese v minulém století byla chyba Federálního rezervního systému (FEDu). Klíčovým bodem je, že je těžké vidět chybu v reálném čase. Možná teď dělá chybu. Pochybuji o tom a FED o tom pochybuje také, ale nejsme si jisti, že máme ještě rok nebo dva. Znervózňuje mě, že FED bude pravděpodobně pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb," tvrdí.

Když ekonomika roste pomalu a FED udržuje úrokové sazby na nízké hladině, je jen malá šance, že dojde k recesi. Inflace hrozí, ale recese ne. Nyní, když FED zvyšuje úrokové sazby a snižuje své portfolio cenných papírů, je riziko recesivní chyby větší.

"Ekonomika je neuvěřitelně složitá, a to jak na domácí, tak i mezinárodní úrovni. Nikdo nedokáže dokonale určit prognózu. Ti, kteří si myslí, že tak učinili, se obvykle spletli," dodává. 

Další možnou příčinou recese v letech 2019 nebo 2020 bude kolaps mezinárodního obchodu kvůli obchodním válkám prezidenta Donalda Trumpa. Většina rizika souvisí s Čínou, ale například zastavení amerického vývozu do Číny by sice byla rána hospodářství, nikoliv však katastrofální. Snižování dovozu z Číny by však zvýšilo spotřebitelské ceny a narušilo dodavatelské řetězce pro americké výrobce, takže obchodní konflikt by nemusel dopadnout dobře.

Zpomalení obchodu s Kanadou a Mexikem by bylo větším rizikem. I to by zasáhlo spotřebitele, čehož se ekonom obává. "Spotřebitelé hledí do budoucnosti, ale politika, válka nebo terorismus by mohly vyvolat nečekanou a nepředvídatelnou změnu," tvrdí Conerly.

Podle něj tedy debaty o rozsáhlé krizi nejsou na místě, kvůli hrozbě recese ale musí mít podniky, rodiny, neziskové organizace a státní a místní orgány státní správy připravený krizový plán. Některá průmyslová odvětví jsou cyklická, zatímco jiná jsou poměrně stabilní. Je proto také rozdíl v tom, jak by se recese projevila například v odvětví výroby stavebních výrobků, nebo v oblasti poskytování zdravotní péče.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky