Lidi trápí, že čeští politici neřeší korupci

Češi by si přáli, aby politici zaměřili svou pozornost jiným směrem než doposud. Podle výzkumu agentury Ipsos Tambor pro společnost Partners, při volbě priorit, kterými by se měl stát zabývat, staví veřejnost na první místo aktivity na potírání korupce (nejvyšší priorita pro 63 % respondentů) a transparentnost státních zakázek (52 %), a dále vyšší zdanění loterií a hazardu (35 %). Naopak nejméně vítané jsou další zásahy do stavebního spoření a sjednocení sazby DPH.

660
reklama

„Lidé jsou velmi citliví na jakákoliv opatření, která mají přímý dopad na jejich finance. Z toho důvodu jsou pro ně nejméně vítané kroky vedoucí k dalšímu zvyšování sazeb DPH. Nelibě nesou též zhoršování podmínek u stavebního spoření – tradičního finančního produktu, který mnoho lidí naučil spořit. Díky změnám ve státní podpoře není již pro lidi tak atraktivní,“ komentuje výsledky průzkumu Aleš Tůma, analytik společnosti Partners, a dodává: „Kromě finančních změn občanům logicky také vadí korupce, o které slyší všude kolem sebe, a nevidí konkrétní kroky, které by ji efektivně potíraly.“

Dle výzkumu jen 11 % respondentů považuje dosavadní rozhodnutí a plány vládnoucích politiků za koncepční a z dlouhodobého hlediska prospívající občanům a státu. Největší kritiku od veřejnosti sklízí politici za zdražení dálničních známek (známku 4 a 5 při klasifikaci jako ve škole by jim za toto opatření dalo 78 % respondentů), dále za zásahy do stavebního spoření, kdy by za snížení státní podpory dostali politici čtyřku a pětku od 72 % respondentů.   Na třetím místě bylo plánované sjednocení sazby DPH, které vnímá velmi negativně 63 % oslovených.

Průzkum na druhé straně poukazuje na to, že z hodnocených přijatých či plánovaných opatření politiků lidé nejlépe hodnotí zachování stravenek. Druhé nejlepší hodnocení politici získali za kroky, které uskutečnili či plánují uskutečnit pro vyšší zdanění loterií, hazardu a způsob, jakým mají být tyto prostředky využívány.

Témata: korupce | politici

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky