Po volbách čeká Slovensko zvýšení daní

Téměř všechny slovenské politické strany, které mají šanci se v blížících předčasných volbách dostat do parlamentu, plánují zvýšení daní. Chtějí tak najít peníze na ozdravení veřejných financí, informuje server deníku Sme.

reklama

První rozdíl je v tom, zda chtějí zachovat rovnou daň 19 procent, nebo zda chtějí více zdaňovat lidi s vyššími platy.

Opoziční Směr-SD expremiéra Roberta Fica se netají tím, že chce zdanit pracující s příjmem nad 33 000 eur ročně (831 000 korun) – navrhuje pro ně sazbu 25 procent. Do rozpočtu by to mělo přinést 65 milionů eur (1,6 miliardy korun).

Tento návrh ale podporu u jiných stran nemá. Větší ohlas má myšlenka zatížit vyšší daní z příjmů monopoly, případně i banky. Směr chce firmy s daňovým základem nad 30 milionů eur zdanit sazbou 22 procent. Strana Obyčejní lidé by na monopoly uvalila daň 30 procent.

Strany bývalé vládní čtyřkoalice – Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), Most-Híd a Svoboda a Solidarita (SaS) – na rovnou daň sáhnout nehodlají.

Daň z přidané hodnoty (DPH) se podle vyjádření politiků nezvýší – zůstanou dvě sazby 10 a 20 procent. "Odmítáme zvyšování DPH, protože takové změny nejvíce postihují občany s nižšími příjmy a dochází k poklesu jejich životní úrovně," uvedl poslanec Směru Peter Kažimír. Téměř žádná ze slovenských politických stran ale nemluví o možnosti přeřazení potravin do nižší sazby, protože je podle nich potřeba šetřit.

Zvyšovat se ale budou zřejmě některé spotřební daně. Pokud podle deníku Sme nezafunguje lobbing, téměř jistě se zvýší spotřební daň u alkoholu. Rozhodně však zdraží cigarety.

Vyšší zdanění však čeká také hazard, s čímž počítají jak Směr, tak i pravicové strany.

Předčasné parlamentní volby se uskuteční 10. března.

Témata: slovensko | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky