Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České pušky a samopaly jdou na odbyt! Zbrojovka hledá další zaměstnance

Rekordní více než dvoumiliardovou tržbu vytvořila v uplynulém roce uherskobrodská Česká zbrojovka (ČZ). Podle předběžných hospodářských výsledků zaznamenala jedna z tradičních českých firem meziročně nárůst čistého zisku o více než 300 milionů korun, uvedla ČZ.

Tradiční původně československá firma, jejíž kořeny sahají ještě do dob prudkého vojenskoprůmyslového rozmachu někdejšího Rakousko-Uherska, začala v loňském roce české armádě dodávat útočné pušky CZ 805 Bren. Ty nahrazují pamětnický samopal vzor 58 a svým názvem odkazují na spolupráci s britskou puškárnou Lee-Enfield, z níž se zrodil stejnojmenný druhoválečný britský samopal Bren (Brno - Enfield). Společně s Meoptou Přerov chce ČZ do konce roku 2013 dodat armádě 8000 pušek za 1,1 miliardy Kč.Kromě zbraní loni firma zahájila i výrobu komponentů pro nový letecký motor H 80 společnosti GE Aviation - nástupce společnosti Walter, která vyráběla motory legendárních letadel L 410. Průměrný počet kmenových zaměstnanců činil loni ve společnosti, která patří k největším světovým výrobcům pistolí, pušek a samopalů, 1209, předloni to bylo 1164.Podle Kovaříka by letos počet zaměstnanců měl mírně narůst. Mělo by jít zejména o vysokoškoláky a absolventy střední školy COPt, která sídlí v areálu zbrojovky a jejíž učební obory jsou s její činnosti úzce spjaty.

Témata:  zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.