České pušky a samopaly jdou na odbyt! Zbrojovka hledá další zaměstnance

Rekordní více než dvoumiliardovou tržbu vytvořila v uplynulém roce uherskobrodská Česká zbrojovka (ČZ). Podle předběžných hospodářských výsledků zaznamenala jedna z tradičních českých firem meziročně nárůst čistého zisku o více než 300 milionů korun, uvedla ČZ.

reklama

Tradiční původně československá firma, jejíž kořeny sahají ještě do dob prudkého vojenskoprůmyslového rozmachu někdejšího Rakousko-Uherska, začala v loňském roce české armádě dodávat útočné pušky CZ 805 Bren. Ty nahrazují pamětnický samopal vzor 58 a svým názvem odkazují na spolupráci s britskou puškárnou Lee-Enfield, z níž se zrodil stejnojmenný druhoválečný britský samopal Bren (Brno - Enfield). Společně s Meoptou Přerov chce ČZ do konce roku 2013 dodat armádě 8000 pušek za 1,1 miliardy Kč.

Kromě zbraní loni firma zahájila i výrobu komponentů pro nový letecký motor H 80 společnosti GE Aviation - nástupce společnosti Walter, která vyráběla motory legendárních letadel L 410. Průměrný počet kmenových zaměstnanců činil loni ve společnosti, která patří k největším světovým výrobcům pistolí, pušek a samopalů, 1209, předloni to bylo 1164.

Podle Kovaříka by letos počet zaměstnanců měl mírně narůst. Mělo by jít zejména o vysokoškoláky a absolventy střední školy COPt, která sídlí v areálu zbrojovky a jejíž učební obory jsou s její činnosti úzce spjaty.

Témata: zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky