Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit: Britská ekonomika ztrácí temo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Britská ekonomika s blížícím se termínem odchodu země z Evropské unie ztrácí tempo. Britský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se v období od srpna do října zvýšil pouze o 0,4 procenta ve srovnání s růstem 0,6 procenta v období od července do září. Za zpomalením růstu stojí slabší prodej aut a odstávky výroby v továrnách, což jsou podle podnikatelských sdružení důsledky nejistoty ohledně brexitu.

Dnešní údaje podle analytiků potvrzují, že solidní letní výsledky britské ekonomiky představovaly pouze určitý výkyv způsobený nezvykle teplým počasím, které podpořilo spotřebitelské výdaje.

"Nejnovější údaje o HDP jsou dalším důkazem, že negativní vliv přetrvávající nejistoty kolem brexitu a značné cenové tlaky na spotřebitele a podniky si vybírají svou daň na britské ekonomice," uvedl hlavní ekonom Britské obchodní komory Suren Thiru.

Prudké zpomalování tempa hospodářského růstu v důsledku nejistoty kolem brexitu potvrzují i nejnovější průzkumy v podnikatelském sektoru. Ty naznačují, že v posledním čtvrtletí letošního roku by růst britské ekonomiky mohl činit pouze 0,1 procenta, uvedla agentura Reuters.

Podle analytika Chrise Williamsona ze společnosti IHS Markit průzkumy naznačují, že s příchodem nového roku by britská ekonomika mohla dokonce klesnout, pokud se nezlepší poptávka.

Statistický úřad dnes také upozornil, že by mohl údaj o hospodářském růstu za třetí čtvrtletí z původně ohlášených 0,6 procenta zpřesnit směrem dolů. Úřad zveřejní revidované údaje o HDP za třetí kvartál 21. prosince.

Témata:  Brexit Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.