Brexit: Britská ekonomika ztrácí temo

Britská ekonomika s blížícím se termínem odchodu země z Evropské unie ztrácí tempo. Britský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se v období od srpna do října zvýšil pouze o 0,4 procenta ve srovnání s růstem 0,6 procenta v období od července do září. Za zpomalením růstu stojí slabší prodej aut a odstávky výroby v továrnách, což jsou podle podnikatelských sdružení důsledky nejistoty ohledně brexitu.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnešní údaje podle analytiků potvrzují, že solidní letní výsledky britské ekonomiky představovaly pouze určitý výkyv způsobený nezvykle teplým počasím, které podpořilo spotřebitelské výdaje.

"Nejnovější údaje o HDP jsou dalším důkazem, že negativní vliv přetrvávající nejistoty kolem brexitu a značné cenové tlaky na spotřebitele a podniky si vybírají svou daň na britské ekonomice," uvedl hlavní ekonom Britské obchodní komory Suren Thiru.

Prudké zpomalování tempa hospodářského růstu v důsledku nejistoty kolem brexitu potvrzují i nejnovější průzkumy v podnikatelském sektoru. Ty naznačují, že v posledním čtvrtletí letošního roku by růst britské ekonomiky mohl činit pouze 0,1 procenta, uvedla agentura Reuters.

Podle analytika Chrise Williamsona ze společnosti IHS Markit průzkumy naznačují, že s příchodem nového roku by britská ekonomika mohla dokonce klesnout, pokud se nezlepší poptávka.

Statistický úřad dnes také upozornil, že by mohl údaj o hospodářském růstu za třetí čtvrtletí z původně ohlášených 0,6 procenta zpřesnit směrem dolů. Úřad zveřejní revidované údaje o HDP za třetí kvartál 21. prosince.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky