Česko vyhrálo arbitráž o pět miliard korun

Praha - Česká republika vyhrála v mezinárodním sporu o pět miliard korun, u tribunálu ve Frankfurtu Česko obstálo proti žalobě Konsortia Oeconomicus. V pátek to uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

reklama

"Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu, ukončil celé řízení, a tím se nám podařilo odvrátit hrozbu pro peníze daňových poplatníků ve výši téměř pět mld. Kč," uvedl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení. Rád bych poděkoval celému týmu, který se na arbitráži podílel, za další úspěšně ukončený spor," doplnil ministr.
 
"Jádrem sporu bylo vystavení pětimiliardové garance ze strany ministerstva životního prostředí na výstavby spalovny odpadů u Mladé Boleslavi. Tam po definitivním zmaření tohoto projektu z důvodu bankrotu společností majitelé vůči České republice uplatňovali proplacení garancí. Byl to další případ, kdy zahraniční investor, který neuspěl, vinil Českou republiku z toho, že chce ty peníze za zmařenou investici zpět. Je to také další případ, kdy se ministerstvu financí podařilo v arbitráži vyhrát,“ uvedl pro agenturu Mediafax mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.
 
V krátké době jde o druhou mezinárodněprávní arbitráž, kdy Česká republika uspěla, aniž došlo k meritornímu projednání nároku investora vyčísleného v miliardách korun a uplatněného z titulu dohod o ochraně investic. Druhým případem byl spor George Nepolsky proti České republice.

Témata: arbitráž

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky