Šéf Budvaru ustoupil ministerstvu, hádky skončí

Ředitel národního podniku Budějovický Budvar Jiří Boček se ve čtvrtek dohodl s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS), že nebudou na sebe dále mediálně útočit. Do týmu auditorů v pivovaru se dále přidají i lidé z ministerstva zemědělství, řekl agentuře Mediafax mluvčí ministerstva Jan Žáček.

660
reklama

"Výsledkem schůzky je stanovení dalšího postupu kontroly hospodaření v Budějovickém Budvaru, k níž ředitel Boček přislíbil součinnost. Kontrolní skupina byla posílena o zaměstnance ministerstva zemědělství," uvedl Žáček.

Výsledky kontroly obě strany okomentují až po jejím skončení. "To lze očekávat v horizontu několika týdnů," dodal mluvčí.
 
Šéf podniku odmítl v pondělí vydat dokumenty ministerským auditorům. Podle něj obsahuje kontrola závažná pochybení a je v rozporu se zákony. "Současně nás překvapuje, že do této kontroly nebyla vůbec zapojena dozorčí rada, ani úsek kontroly ministerstva, které jsou dle jednacího řádu dozorčí rady a z logiky věci samotné orgány, které ministerstvo pro své kontroly používá spolu s přizvanými externími experty. V tomto případě například dozorčí rada podniku nebyla vůbec informována," dodal Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Národnímu podniku se například nelíbilo, že hlavou auditorů je Tomáš Jindra, který není zaměstnancem ministerstva. "Z veřejných zdrojů je možné odvodit, že vedoucí kontrolní skupiny úzce spolupracuje s panem Rittigem. U jmenovaného existují důvodné pochybnosti o jeho objektivitě a nepodjatosti," upozornil Samec s tím, že podnik protestuje i proti dalším členům týmu, ve kterém není ani jeden zaměstnanec ministerstva. Další chybu vidí v právním základě pro kontrolu.
 
Ministerstvo již několik let mluví o změně Budvaru na akciovou společnost. Z ní by mohl stát brát zisky, ale také by ji mohl privatizovat.

Proti tomu se postavil premiér Petr Nečas (ODS), který označil privatizaci Budvaru za umělý problém, podle něj není plánovaná. "Vláda pod mým vedením nikdy, ani na okamžik, a to ani na poradě ekonomických ministrů, ani při jednání mezi jednotlivými ministry, nemluvila, nejednala, nepřemýšlela o privatizaci Budvaru," uvedl už v pondělí Nečas. Reagoval tak na výzvu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), aby dal veřejnou garanci, že se do privatizace národního podniku nepustí.
 
Podle informací Hospodářských novin chce Bendl také vyměnit Bočka, údajně kvůli tlaku jihočeských "kmotrů" Iva Rittiga a Pavla Dlouhého.
 
"Je to umělý problém, který byl mediálně vytvořen. Máme zájem na tom, aby byl Budvar prosperující firmou a měl velkou tržní hodnotu," uzavřel předseda vlády.

Témata: pivovary

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky