Dohoda o brexitu? Nejlepší způsob, jak může Británie opustit EU, tvrdí Hammond

Předběžná dohoda o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie, kterou sjednala britská premiérka Theresa Mayová, je nejlepším dostupným řešením pro britskou ekonomiku. Uvedl to dnes britský ministr financí Philip Hammond.

Ilustrační fotografie
reklama

Mayová dorazí dnes odpoledne do Bruselu k posledním jednáním s představiteli institucí EU před mimořádným summitem k britskému odchodu z unie. Setkat se chce s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a následně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Podle Hammonda představuje sjednaná předběžná dohoda způsob, jak může Británie opustit EU s minimálními dopady na svou ekonomiku. "Jediná věc, která nyní brzdí naši ekonomiku, je nejistota ohledně našeho vztahu s Evropskou unií," uvedl ministr v rozhovoru s BBC. "Pokud bychom opustili EU bez dohody, nepochyboval bych o tom, že důsledky pro ekonomiku by byly velmi vážné," dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti druhému kvartálu o 0,6 procenta. Dosáhl tak nejprudšího mezičtvrtletního růstu od roku 2016. Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně minulý týden varoval, že odchod z EU bez dosažení přechodné obchodní dohody by Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent HDP, tedy asi o čtyřletý hospodářský růst.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v předloňském referendu. Hammond dnes upozornil, že pokud by Británie navzdory výsledku referenda setrvala v EU, mělo by to závažné dopady na britskou politickou scénu. "Naprosto by to podkopalo důvěru v politický systém a u velkého počtu lidí by to vyvolalo pocit zrady," prohlásil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky