Vole, Bárta vydírá ministra a chce prachy. Trapný skandál bobtná

Rozhovor dvou koaličních politiků zachytily po skončení úterního jednání sněmovny mikrofony, František Laudát (TOP 09) vykládal šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi o tom, jak se chce Vít Bárta (VV) na ministerstvu dopravy "napakovat prachama". Ve středu o tom informoval server Lidovky.cz.

reklama

"Na dopravě se chtějí napakovat prachama," šeptali si poslanci ve sněmovně. "Připravuje se tam byznys pro Janouška, je to docela drsný," povídal vlivný zákonodárce TOP 09 František Laudát šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi.
 
A oba - aniž by tušili, že jejich rozhovor je nahráván - si povídali o zákonu o pozemních komunikacích, o němž druhý den, tedy ve středu, sněmovna hlasovala. "Připravuje se tam byznys pro Janouška, údajně, to teda je docela drsný...s těma reklamama," říká Laudát.
 
Řeč byla o lobbistovi Romanu Janouškovi, jenž má silné vazby na významné politiky, dříve například na pražského primátora Pavla Béma (ODS), a který ovládá několik mediálních společností.
 
Stanjura Laudátovi odpověděl: "Já nevim, jestli je to pravda, zrušíme jedny billboardy, aby je Janoušek mohl postavit jinde."
 
Neoficiální rozhovor ilustruje skrytý souboj, který se odehrál kolem dálničních billboardů. Podle projednávaného zákona měly poutače zmizet, pozměňovací návrh, o němž Laudát se Stanjurou mluvili, však měl umožnit dávat reklamu na informační tabule.

Zákon o pozemních komunikacích sněmovnou prošel, ale pozměňovací návrh poslanci stopli. Ve středu ráno dostali totiž zákonodárci do služebních mailů záznam rozhovoru Laudát - Stanjura.
 
"Jen jsem říkal, na co mě lidé upozorňovali," reagoval pro Lidovky.cz Laudát. Důkazy o tom, že pozměňovací návrh byl ušitý pro Janouška, ovšem nemá. "Já jen chci, aby se schvalovaly férové zákony, aby pro všechny platily stejné podmínky," okomentoval Laudát svou debatu se Stanjurou.
 
Laudát v rozhovoru odhalil i to, jak nahlíží na koaličního partnera - politiky z Věcí veřejných ovládající ministerstvo dopravy. "Přece ten Bárta tam shání... víš, co se děje na dopravě. Dyť to tam pokračuje, ten bordel a von tlačí na Dobeše a vydírá ho a vyhrožuje mu, aby...prostě..tam chtěj napakovat se prachama," říká na nahrávce Laudát.

"Von se někde snaží urvat ty prachy...a už neví kde, že jo. Dyť se zeptej, co děje, Dobeš je zatlačenej do kouta, nechce se pod to podepsat," pokračuje Laudát.
 
Vít Bárta (VV) šéfoval ministerstvu dopravy od voleb v roce 2010 do dubna 2011, kdy pod tlakem na post rezignoval. V současnosti vede ministerstvo jeho spolustraník Pavel Dobeš.

Témata: bárta, vít

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky