Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč ODS či TOP 09 kritizují EET?

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Opoziční strany v čele s ODS a TOP09 se dostávají do nelehké situace, kdy jednou z hlavních karet v jejich rukávech na získání politických bodů a hlasů voličů je záhuba EET.

Proč zrovna EET je tou holí, kterou si vybrali na bití psa? Protože je to projekt, který plošně zasáhl bez rozdílu všechny v každodenním životě. Protože jej prosadila jiná politická strana než oni, jejíž předseda je dnes premiérem a možno i premiantem denních zpráv. Protože EET je funkční projekt. Protože se s EET rozvířil povyk, že čeští podnikatelé krátí daně. A tomu tak přeci není.

Těch protože je ještě celá řada a všechny dohromady, správně namixované, by snad mohly tvořit dle přání autorů velmi výbušnou směs. V představách opozičních stran je to hůl v ruce, která rozbije hrad z písku. Kdo chce psa bít, hůl si najde. Hůl si tedy vysnili, ale jaká ve skutečnosti je?

Je to hůl co začíná zatraceně pálit v ruce. EET po technologické stránce funguje. EET po finanční stránce přináší vyšší výběr daně, v kombinaci s kontrolním hlášením dokonce dvouciferně. EET je přibližně dvěma třetinami našich obyvatel dle výzkumu agentury STEM pozitivně vnímána. Explicitní podpora EET mezi voliči meziročně stoupá. Suma sumárum, z hole v ruce se stává pešek, který za chvíli někoho bouchne, kdo se na něj koukne.

Nelehká je situace opozičních stran, které hrají s kartou „zahubit EET“. Počet obyvatel, kterým EET vadí, se snižuje a tím klesá i potenciál pro získání politických bodů. Jaké jsou tedy možné další postupy?

Hrdinně se postavit situaci čelem a přiznat si, že tato karta není ani eso, ani žolík, ale dohořívající cigareta v ruce. Slepě se držet volební rétoriky až do konce, ať je jakýkoliv. Bojovat proti EET všemi možnými i nemožnými prostředky. Zdržovat co nejdéle čtení a případné přijetí novely zákona o EET ve sněmovně, a tím prodlužovat stav nerovných podmínek mezi podnikateli. A nebo mazaně si počkat, jak to dopadne, až třeba převáží obecné mínění tak zřetelně ve prospěch EET, že jen křivé slovo proti bude hodno rozsudku smrti, a pak začít proklamovat, že to vlastně také chtěli, ale trochu jinak, lépe, že asi došlo k nepochopení na úrovni komunikace, říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL CZ.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy