Češi si zvolí prezidenta sami, odhlasovali senátoři

Senát ve středu schválil novelu ústavy, která zavádí přímou volbu prezidenta. Nástupce Václava Klause by tak měli Češi vybírat už v příštím roce.

reklama

Pro zavedení přímé volby hlavy státu hlasovalo 49 senátorů, 22 bylo proti a čtyři se volby zdrželi.

Debatou o přímé volbě prezidenta strávili nakonec ve středu zákonodárci více než pět hodin. Senátoři se nepřeli jen o výhodách a nevýhodách prezidenta voleného lidmi. Značnou část debaty věnovali i pravomoci horní komory posílat změny návrhů ústavních zákonů do sněmovny.
 
Novelu bránil za vládu především ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Pokud si přejete přímou volbu prezidenta, tak hlasujte pro tento návrh," přesvědčoval senátory, že nemají zvedat ruku pro žádný z pozměňovacích návrhů, které doporučil plénu schválit senátní ústavně-právní výbor. V opačném případě podle něj hrozilo, že přímá volba platit nebude.
 
Mezi největší kritiky přímé volby patřil ve středu místopředseda Senátu Petr Pithart (nez.), když změnu Ústavy ČR označil za nelogický a riskantní zásah. "Jako kdyby v orloji někdo vyměnil pár ozubených koleček za jiná, a už se vůbec nestaral o to, co ta změna udělá s celým strojem. Orloj možná nějak půjde, ale svou základní funkci, kvůli níž byl postaven, totiž hlídat přesný čas, ústavnost, už plnit nebude," prohlásil.
 
Naopak za přímou volbu prezidenta se jednoznačně postavil například předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), přičemž schválenou ústavní novelu označil za kompromis. "A je to kompromis, který bude znamenat, že splníme slib, který většina z nás v podobě usnesení stran, kterých jsme členy, dala veřejnosti. A já bych rád žil v zemi, kde se bude říkat, ale také tvrdit, že dané slovo platí stejně jako zákon. Pak možná bude i větší důvěra v ty zákony, které přijímáme," konstatoval.
 
O správnosti výběru hlavy státu lidmi přesvědčovala své kolegy i místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková (ČSSD). "Nebojím se toho, že by občané nerozhodli moudře. Jsem přesvědčena o tom, že občané jsou zodpovědní. Věřím v jejich moudrost. A v souladu s Ústavou ČR ctím, že lid je suverénem v této zemi. Proto také návrh tohoto ústavního zákona podpořím," sdělila ještě před hlasováním.
 
Kandidáty na prezidenta republiky mohou podle schválené novely navrhovat Češi starší 18 let peticí s nejméně 50 tisíci podpisy, skupina nejméně 20 poslanců nebo skupina nejméně 10 senátorů. Právo volit má mít každý občan ČR, který dosáhl 18 let.
 
Přímo by měli lidé volit už nástupce Václava Klause, kterému druhé a zároveň poslední funkční období na Pražském hradě skončí v březnu 2013. Sám Klaus je odpůrcem přímé volby a označuje ji za populismus.

Témata: Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky