Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí získat téměř 11 miliard eur navíc

EU musí získat téměř 11 miliard eur navíc

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Jelikož Evropská unie dostala koncem roku 2011 více účtů na proplacení strukturální pomoci, musí podle rozpočtového komisaře Janusze Lewandowskiho EU získat téměř 11 miliard eur navíc. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na středeční vydání listu Financial Times Deutschland.

Podle něj by sice Brusel mohl žádat od členských zemí další prostředky, ale tím by se problém jen oddálil. "Koncem roku nás pravděpodobně čeká díra a na její pokrytí budu muset požádat o dodatečné financování," uvedl pro středeční vydání listu Financial Times Deutschland Lewandowski.

Deficit ukazuje, že dvojí strategie lídrů členských zemí nefunguje. Na jedné straně chtějí snížit příspěvky do rozpočtu Evropské unie a na straně druhé na posledním summitu prohlásili, že budou lépe čerpat strukturální fondy, což vede automaticky k růstu výdajů.

Podle rozpočtu by Evropská komise (EK) měla vyplatit příspěvky a pomoc z fondů ve výši 129 miliard eur, značná část směřuje do zemědělství a na regionální strukturální pomoc.

Podle Lewandowskiho jsou za současnou situaci odpovědné členské státy, protože se letos ve srovnání s loňským rokem rozhodly zvýšit celkové výdaje jen o 1,86 procenta, což je méně než inflace.

"Já jsem už dávno varoval, abychom se připravili na tento problém. Pokud se subvence vyčerpají, výrazněji musí vzrůst platby v letech 2012 a 2013. Každý ví, že na konci každé finanční periody je potřeba mnoho peněz," dodal eurokomisař.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy