Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýší se poplatky za odpad až k 1000 Kč za osobu

Zvýší se poplatky za odpad až k 1000 Kč za osobu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Výše poplatku, který lidé platí obcím za svoz a zpracování odpadu, se může výrazně zvýšit. Novela zákona o místních poplatcích, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna, má navíc umožnit obcím vybírat peníze od všech obyvatel, kteří odpadky produkují.

"Nelíbí se nám, že obce nemohou vybírat poplatek od všech občanů produkujících odpad. Současný zákon neumožňuje vybírat odpad od cizinců, pobývajících v obci dlouhodobě," zkritizoval už v prvním čtení Husák současný stav. Návrh proto obsahuje změnu, díky které by obce mohly vybírat poplatky také od cizinců, kteří v Česku žijí, a to na základě povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu. Současná norma totiž toto neumožňuje. Současně upozorňují, že zákon nyní neumožňuje vybrat poplatek od všech fyzických osob, které sice odpady tvoří, ale do veřejných rozpočtů nepřispívají.

Zákon navíc může změnit výši poplatků. "Poplatek nebyl za celou dobu jeho platnosti valorizován, zatímco náklady na provoz systému nakládání s komunálním odpadem dlouhodobě a výrazně přesahují skutečné náklady," uvádí autoři návrhu poslanci TOP 09.

Položku za náklady za tříděný odpad nechávají poslanci z motivačních důvodů na původní výši 250 korun za rok. Výše poplatku za netříděný odpad se ale výrazně zvýší. Původní návrh počítal s tím, že by poplatek vzrostl ze současných 250 korun na 750, což by v praxi znamenalo, že by lidé mohli za rok obci za nakládání s odpadem zaplatit až 1000 korun. Někteří poslanci ale upozornili, že by mohlo být praktičtější horní hranici poplatku nestanovovat a v zákoně ji definovat jen jako poplatek, který odpovídá reálným nákladům na svoz a nakládání s odpady.

"Považuji svůj návrh, kdy se nestanovuje maximální hranice sazby poplatku uměle vymyšlenou částkou, ale částkou maximálně do výše skutečných nákladů obce za předchozí rok, za správný. Místní poplatek je příjmem obce, která ho musí stanovit obecně závaznou vyhláškou," uvedl ve druhém čtení poslanec Jan Čechlovský s tím, že nelze stanovit jednotnou částku také kvůli tomu, že náklady jednotlivých obcí se liší a nelze proto výši poplatku zobecnit.

Tento argument poslanci ve třetím čtení uznali a výši poplatku za svoz odpadu si tak budou jednotlivé obce stanovovat samy. "K navýšení poplatků dojít nemusí. Obce bude zcela samostatné a o výši poplatků budou rozhodovat samy, na základě skutečných nákladů," vysvětlil po hlasování Mediafaxu Jan Husák (TOP 09).

Témata:  rodinný rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.