Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku vyskočila nad 9 procent

Za zvýšením míry nezaměstnanosti stojí kromě tradičních sezonních faktorů také očekávaný útlum ekonomiky, míní analytici. Reagovali tak na středeční data Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ČR, podle kterých se lednová míra nezaměstnanosti zvedla z prosincových 8,6 na 9,1 procenta.

"Za lednovým výsledkem stojí především ukončování, respektive neprodlužování některých úvazků na dobu určitou koncem roku. Také se na dnešním čísle negativně projevila neochota a obezřetnost zaměstnavatelů najímat další zaměstnance. Tento vliv bude hrát prim také v dalších měsících vzhledem k očekávanému poklesu růstu především německé ekonomiky," vysvětlil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf. Jak doplnil analytik Československé obchodní banky Petr Dufek, pro první měsíc v roce je typický nárůst počtu nezaměstnaných, kterým skončil pracovní poměr na konci roku. "Jde tedy o sezonní výkyv, za kterým stojí časově omezené úvazky ve službách a stavebnictví a u zaměstnavatelů pak i rostoucí obliba pracovních poměrů na dobu určitou," sdělil Dufek.

Svoji roli tentokrát i podle něj sehrává i očekávaný útlum ekonomiky, na který některé firmy v předstihu reagují propouštěním. "Letošní rok bude ve znamení vyšší nezaměstnanosti, která se v závěru roku bude pohybovat okolo devíti procent. Bude to znamenat mírné zhoršení oproti předchozímu roku, za kterým bude slabší ekonomika, která nebude generovat nová pracovní místa," nastínil analytik. "Za pravidelnými růsty v lednu stojí ukončené pracovní poměry ke konci roku. Lidé pak nastupují na úřady práce, přičemž nových pracovních míst v tu chvíli nepřibývá. Ovšem s nástupem jarních měsíců by nezaměstnanost měla pozvolna klesat," predikoval analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. "Za výraznějším skokem v nezaměstnanosti tentokrát stojí i náhlá změna počasí v lednu. Díky příznivým teplotám ještě na začátku roku mohly probíhat některé sezonní práce. Propad teplot až o dvě desítky pod bod mrazu je ale nadobro zastavil až do jara, a tak někteří lidé zamířili na úřady práce," doplnil Kozub. Míra nezaměstnanosti v ČR v lednu vzrostla z prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta, ve středu o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Výsledek odpovídá tržnímu konsenzu agentury Bloomberg.

Témata:  ekonomika nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy