Usmívající se celebrita nás o nákupu zboží nepřesvědčí

Šest z deseti Čechů přiznává vliv reklamy na své nákupní chování. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu společnosti Home Credit*. Klíčovým faktorem v rozhodování, kde nakoupit, je pozitivní osobní zkušenost s prodejcem. V těsném závěsu se drží cena. Naopak vliv celebrit v reklamním sdělení je podle výzkumu mizivý. Připouští ho jen dvě procenta dotázaných.

Ilustrační fotografie
reklama

Dobrá reklama inspiruje k nákupu a pozvedá vnímání značky

Považujeme se za neovlivnitelné, nebo bez mučení přiznáme, že na nás reklama působí? U Čechů je to přesně 40:60. Více je těch, kteří se na „vějičku“ dobrovolně a v podstatě vědomě chytí. Téměř polovina lidí (46 procent) v průzkumu uvedla, že si někdy koupili něco právě na základě reklamy. Dalších 15 procent dotazovaných připouští vliv reklamy na vnímání značky. „Lidé si všeobecně přiznávají malý vliv reklamy na své rozhodování. Říct otevřeně, že se při nákupech rozhoduju dle reklam, lidé vnímají jako své selhání. Nechtějí připustit, že je možné s nimi manipulovat. Když je ale reklama dobrá, jsou ochotní rozhodnout se na jejím základě k nákupu,“ uvádí analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

Celebrity netáhnou. V reklamě jsou rozhodující potřeby zákazníků

Naopak příběh obyčejného člověka s potřebami, přáními, ale i každodenními problémy funguje. Spotřebiteli je totiž takový „reklamní hrdina“ mnohem bližší než zmiňovaná celebrita. „I pro nás v Home Creditu je důležitá forma komunikace s klienty, která odráží jejich potřeby. Pozitivní ohlasy máme na kampaň ve formě sitkomu 3+jedna, která představuje čtveřici přátel u nich doma, v obývacím pokoji. Hlavní představitelé jsou lidští, chybují, učí se a navzájem si pomáhají. Jsou jako my, když se bavíme se svými přáteli. Jejich příběhy se nám proto zdají blízké,“ dodává Ondrušek.

Podle čeho se při nákupech řídím

Pro dvě třetiny lidí oslovených v průzkumu je nejdůležitějším faktorem předchozí pozitivní zkušenost. Zároveň u více než poloviny lidí rozhoduje cena. Pomyslný bronzový stupínek v rozhodování obsadily rady, tipy a doporučení. A to včetně recenzí a diskuzí na internetu, které ovlivňují každého třetího z dotazovaných. „Reklama není vše, důležité pro nákup je předchozí dobrá zkušenost. Lidé dají i na recenze jiných, obzvlášť při větších investicích hledají informace i na internetu. Dobrá reputace značky je proto zásadní. My sami klientům radíme, například když zvažují žádost o úvěr, aby nejednali zbrkle na základě náhodné reklamy na levnou půjčku. Nejlépe je když si to promyslí a nabídky společností pečlivě porovnají,” upozorňuje Ondrušek.

V televizi nás štve, v obchodech ji tolerujeme

Reklamou se ve svém průzkumu zabývala také Česka marketingová společnost. Podle ní jsou lidé nejvíc přesyceni reklamou v televizi a na běžných informačních či zábavných webech. Za nimi následují sociální sítě, letáky v poštovních schránkách a outdoorová reklama na billboardech. Naopak na prodejních místech lidem reklama nevadí, nebo ji dokonce očekávají. Zákazníci tento typ reklamy totiž nevnímají přímo jako reklamu, ale jako běžnou součást prodejního prostředí. Reklama v místě prodeje pak funguje jako nákupní asistent, relevantní pomocník, který inspiruje a připomene potřeby a příležitosti, kvůli kterým zákazníci mohou vystavené produkty potřebovat.

Témata: nákupy | zboží | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky