Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český rezidenční trh čeká stagnace

Tuzemský rezidenční trh čeká v letošním roce stagnace, oživení musí přinést ekonomický růst a návrat důvěry. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem „Analýza vývoje rezidenčního trhu v České republice“, kterou společnost zveřejnila ve středu.

„Letošní rok bude ve znamení převahy nabídky nad poptávkou. Stagnovat budou ceny nemovitostí, vyjma stavebních pozemků. Pokles cen očekáváme především u starších, zejména nezrekonstruovaných bytů panelového typu, bytů a projektů v dopravně hůře dostupných a nedostatečně sociálně vybavených lokalitách,“ odhaduje vývoj v oblasti nemovitostí Diana Rádl Rogerová, partnerka společnosti Deloitte. Snížení cen očekává také u luxusních apartmánů, kde se ceny pohybují kolem 70 tisíc za metr čtvereční.

„Ze studie Deloitte dále vyplývá, že za dlouhodobě udržitelný růst lze stále považovat roční přírůstek ceny bytu o dvě až tři procenta nad výši inflace,“ doplnila.

Za určitých podmínek se předmětem zájmu potenciálních investorů může podle společnosti stát nájemní bydlení. To pak může vést k oživení rezidenčního trhu jako celku. „Rezidenční trh nachází podporu především v prozatímním slibném vývoji hypotečního trhu, v klesajících cenách stavebních prací a materiálů a hledání nových konceptů. Mezi ně patří především renesance družstevního bydlení, rozvoj komerčního nájemního bydlení, snaha o odlišení se – segmentové (seniorní nebo studentské bydlení), kvalitativní či dispoziční,“ řekl Filip Endal, manažer pro oblast nemovitostí ve společnosti Deloitte.

Vlivem přetrvávajícího poklesu poptávky došlo v roce 2010 ke snižování počtu nájemních bytů. V roce 2010 byla zahájena výstavba 28 135 bytů, což je nejméně od roku 1997. Nejvíce bytů bylo zahájeno v rodinných domech, a to 16 611. Představuje to 60 procent všech nově zahájených bytů. V bytových domech bylo v roce 2010 zahájeno 5798 bytů. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno formou úprav stávajících nebytových prostor (497 bytů) a v domovech pro seniory.

Od ledna do června 2011 byla v České republice zahájena výstavba více než 14 tisíc bytů, z nichž 58,8 procenta tvořily byty v rodinných domech.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.