Český rezidenční trh čeká stagnace

Tuzemský rezidenční trh čeká v letošním roce stagnace, oživení musí přinést ekonomický růst a návrat důvěry. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem „Analýza vývoje rezidenčního trhu v České republice“, kterou společnost zveřejnila ve středu.

reklama

„Letošní rok bude ve znamení převahy nabídky nad poptávkou. Stagnovat budou ceny nemovitostí, vyjma stavebních pozemků. Pokles cen očekáváme především u starších, zejména nezrekonstruovaných bytů panelového typu, bytů a projektů v dopravně hůře dostupných a nedostatečně sociálně vybavených lokalitách,“ odhaduje vývoj v oblasti nemovitostí Diana Rádl Rogerová, partnerka společnosti Deloitte. Snížení cen očekává také u luxusních apartmánů, kde se ceny pohybují kolem 70 tisíc za metr čtvereční.

„Ze studie Deloitte dále vyplývá, že za dlouhodobě udržitelný růst lze stále považovat roční přírůstek ceny bytu o dvě až tři procenta nad výši inflace,“ doplnila.

Za určitých podmínek se předmětem zájmu potenciálních investorů může podle společnosti stát nájemní bydlení. To pak může vést k oživení rezidenčního trhu jako celku. „Rezidenční trh nachází podporu především v prozatímním slibném vývoji hypotečního trhu, v klesajících cenách stavebních prací a materiálů a hledání nových konceptů. Mezi ně patří především renesance družstevního bydlení, rozvoj komerčního nájemního bydlení, snaha o odlišení se – segmentové (seniorní nebo studentské bydlení), kvalitativní či dispoziční,“ řekl Filip Endal, manažer pro oblast nemovitostí ve společnosti Deloitte.

Vlivem přetrvávajícího poklesu poptávky došlo v roce 2010 ke snižování počtu nájemních bytů. V roce 2010 byla zahájena výstavba 28 135 bytů, což je nejméně od roku 1997. Nejvíce bytů bylo zahájeno v rodinných domech, a to 16 611. Představuje to 60 procent všech nově zahájených bytů. V bytových domech bylo v roce 2010 zahájeno 5798 bytů. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno formou úprav stávajících nebytových prostor (497 bytů) a v domovech pro seniory.

Od ledna do června 2011 byla v České republice zahájena výstavba více než 14 tisíc bytů, z nichž 58,8 procenta tvořily byty v rodinných domech.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky