Merkelová: Nechci, aby se Řecko vzdalo eura

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý řekla, že nechce, aby bylo Řecko nuceno vzdát se eura. Podle ní by to mělo nedozírné následky, informuje agentura Reuters.

reklama

"Nebudu mít žádný podíl v tlaku na Řecko, aby se vzdalo eura," uvedla Merkelová na setkání s mladými lidmi v berlínském muzeu.
 
Podle Merkelové Řecko nemá žádnou alternativu, jak se z dluhové krize dostat, než bolestivé reformy. "Neděláme to, aby lidé měli život složitý. Proč bychom to dělali? Chceme ale dosáhnout bodu, kde si Řecko vystačí, s evropskou pomocí, samo," prohlásila.
 
"Nikdo na ně nechce reformy tlačit zvenku," dodala německá kancléřka.
 
Řecký premiér Lucas Papadimos se měl v úterý sejít s lídry koaličních stran, aby jednali o podmínkách, které Řecku daly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za druhý balík finanční pomoci ve výši 130 miliard eur. Toto jednání ale byla odložena na středu.
 
Řecká vláda se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci EU a MMF a restrukturalizaci dluhu už řadu týdnů. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku pomoci nebudou schopné své závazky splnit.
 
Eurokomisařka pro digitalizaci a nové technologie a viceprezidentka Evropské komise (EK) Neelie Kroesová v úterý hovořila o možnosti, že by Řecko z eurozóny odešlo. Podle ní řecká vláda neplní přijaté závazky, dělá jen malé škrty a dostatečně neprosazuje strukturální reformy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky