Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ŘSD vyváděla peníze důmyslně organizovaná síť firem

Z ŘSD vyváděla peníze důmyslně organizovaná síť firem

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Policie v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce na Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) prověřuje podezření, že z podniku vyváděla peníze důmyslně organizovaná skupina lidí z řady firem. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Tito lidé vytvořili síť firem s akciemi na majitele, u nichž není možné zjistit skutečného vlastníka, a z ŘSD získali stomiliony korun.

Policie už loni zatkla kvůli podezření z korupce manažery ŘSD Michala Halu a Petra Laušmana i podnikového právníka Roberta Wolfa.

Detektivy na závažné podezření o systematické organizaci vyvádění peněz přivedly dokumenty, které nalezli v Halově domě v pražských Kunraticích. Zabavili totiž interní dokumenty společností, které od ŘSD inkasovaly stomiliony korun. Takové listiny konkrétních firem přitom vlastní jejich majitelé a správci, uvedla MfD.

Listiny se týkají firem Nuventis, Monstera International, Montegar a Estar Finance Investments. "Společnosti se akciově prolínají, takže se dá říct, že obchodní vztah mezi všemi čtyřmi firmami a ŘSD existoval," řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Přes firmu Monstera International například podle vyšetřovatelů odtekly desítky milionů korun z ŘSD kvůli pronájmu dálničních odpočívadel, který byl pro stát extrémně nevýhodný.

Firmami se prolínají i stejná jména, ve dvou z nich figuroval například Jiří Neužil, který už je také ve vazbě.

Halu, bývalého ředitele ŘSD Laušmana a Wolfa protikorupční policie v prosinci obvinila kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Soud na ně uvalil vazbu. Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalého právníka pouze pro druhý z trestných činů. Soud poslal do vazby také Neužila, který prý jednomu z někdejších manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun.

Témata:  dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy