Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cukr a káva jako na houpačce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cukr i káva v posledních týdnech oživily skoro až k 25 %. Po měsících prodeje dosáhl minulý měsíc cukr desetiletého minima a káva dvanáctiletého. Hlavním motorem pokračujícího oslabení je propad brazilského realu v posledních měsících, protože Brazílie je hlavním producentem obou komodit, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Kromě silného dolaru zejména vůči měnám rozvíjejících se zemí pomohla k poklesu realu také nejistota ohledně nadcházejících brazilských voleb. Brazilský real se minulý měsíc ocitl na rekordním minimu vůči dolaru. Od ledna už oslabil o třetinu a nyní se před prvním kolem voleb začal zotavovat, protože většina lidí věří, že Bolsonaro, který je vnímán jako více nakloněný trhům, by mohl porazit Haddada.

Káva i cukr zareagovaly na zotavení realu tak výrazně zejména proto, že hedgeové fondy si vybudovaly výrazné krátké pozice. Jakmile se technické a do jisté míry i fundamentální vyhlídky začaly projevovat příznivěji, musely své krátké pozice snížit a zotavení mohlo odstartovat.

Zatímco fundamentální ukazatele u kávy nepodporují výrazné zvýšení cen, cukr by mohl najít větší podporu. Indie v nedávných měsících naznačila, že hodlá dovolit zvýšení vývozu, aby podpořila cukrovary, které trpí vysokým stavem zásob a nízkými cenami. Avšak po výrazném zvýšení cen je možné, že potřeba podpořit vývoz není tak urgentní. Změna cenové politiky vůči benzínu, kterou vidíme u brazilské vlády – a Brazílie je největším světovým spotřebitelem cukrové třtiny – směrem k výrobě etanolu, znamená, že palivo z cukrové třtiny bude mít větší konkurenceschopnost.

Pokud jde o dopad na Blízký Východ, předpokládám, že nárůst cen těchto dvou komodit bude znatelný, ale zřejmě nikoli v takovém rozsahu, aby ovlivnil stravovací návyky spotřebitelů.

Témata:  potraviny cukr Káva

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.