Jak by obchodní válka mezi EU a USA ohrozila české firmy?

Téměř třetina exportérů očekává, že by obchodní válka mezi EU a USA ohrozila jejich vývoz. Za největší rizika pro český export považují tuzemští vývozci kurzové změny a nedostatek pracovních sil.

Ilustrační fotografie
reklama

Za poslední rok se vnímání těchto dvou rizik zvýšilo nejvíc. Exportéři vidí největší příležitosti u vývozu do Německa, Ruska a Číny, která si tak polepšila v žebříčku o dvě pozice. Vyplývá to z letošního ročníku Exportního výzkumu DHL, jehož výsledky byly dnes představeny na tiskové konferenci.

Meziročně vzrostl o 22 procent podíl exportérů, kteří považují za pravděpodobné zpomalení ekonomiky EU. Negativní vývoj očekává 59 procent z nich, v případě české ekonomiky pak 52 procent podniků (+18 p.b.).

Téměř třetina (30 pct) exportérů zastává názor, že by případná obchodní válka mezi USA a EU by ohrozila jejich exportní aktivity. Dvě třetiny českých exportérů se však necítí významně ohroženy.

Výrazně více než loni vidí exportéři jako možná rizika pro český export celní bariéry (osm pct) a globální situaci celkově (18 pct) s důrazem na rizika plynoucí z restrikcí a sankcí, například vůči Rusku. Začínají se také objevovat obavy z případné další globální krize.

Exportérům se daří, přibývá však těch, kteří čekají zhoršení v podmínkách pro export. Co se týče výhledu pro příštích 12 měsíců, 48 procent exportérů očekává stagnaci v objemu vývozu, nárůst pak předpokládá 46 procent. Meziročně však podíl exportérů očekávajících stagnaci objemu vývozu vzrostl o osm procentních bodů.

V posledních dvou letech roste podíl firem považujících Čínu za největší exportní příležitost do budoucna, to však z výjimečně nízké hodnoty z roku 2016. Letos se tak Čína vrátila na hodnoty z let 2014 a 2015. Exportní potenciál vidí v Německu 30 procent podniků, v Rusku 13 procent, v Číně osm procent.

Největší příležitosti pro český export vidí exportéři především v ekonomické oblasti, a to hlavně v nových trzích a u nových obchodních partnerů, dále pak v inovacích a ve vyšší konkurenceschopnosti českých firem. Více než loni hledí exportéři na politickou situaci jako na možnou příležitost českého exportu.

Exportní výzkum je realizován na vzorku 301 firem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky