Přivýdělek přes sdílenou ekonomiku? Bez papírování a daní se neobejdete

Pro někoho skvělá příležitost, pro někoho rudá muleta. S pojmem sdílená ekonomika a jejím realizováním v České republice se pojí řada protichůdných názorů. Bezesporu v sobě skrývá široký potenciál. Nejběžnějšími příklady sdílené ekonomiky je poskytnutí vlastních bytových prostor nebo vozidla. Jaké jsou v současné době daňové povinnosti pro tyto dva typy přivýdělku?

Ilustrační fotografie
reklama

Ubytování přes Airbnb je podnikáním
V loňském roce prošly krátkodobé pronájmy bytů přes Airbnb i řízení prostřednictvím Uberu poměrně přísnými změnami. Na poskytovatele ubytování přes Airbnb je pohlíženo jako na každé další ubytovací zařízení, které podléhá ubytovacímu poplatku a z příjmů musí být řádně odváděny daně. Dříve ubytovatelé příjmy zdaňovali jako příjmy z pronájmu. To od loňského roku ovšem není možné. Na pronájem přes Airbnb je nahlíženo jako na podnikání a i když živnostenský list povinný není, provozovatelům poskytuje určité výhody.

“Příjmy z pronájmu přes Airbnb i jiných internetových platforem jsou předmětem jak daně z příjmu a pojistného, tak DPH. Poskytovatel ubytování se tedy musí přiznat k DPH a registrovat se jako identifikovaná osoba, nebo plátce DPH,” vypočítává daňové povinnosti Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Živnostenský list se vyplatí
Pokud obrat ubytovatele za 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhne jeden milion korun, musí se přihlásit jako plátce DPH. Pro stanovení daně z příjmu, má ubytovatel tři možnosti:
– Bude uplatňovat skutečné výdaje, tím pádem bude muset vést daňovou evidenci nebo účetnictví se všemi náležitostmi.
– Bude uplatňovat paušální výdaje bez živnostenského listu – ale jen do výše 40 %.
– Bude uplatňovat paušální výdaje s živnostenským listem ve výši 60 %. Vyjde mu nižší daň z příjmu i sociální a zdravotní pojištění.

Nezapomenout na místní poplatky
Podle novely zákona o místních poplatcích se také pronájmy přes Airbnb nevyhnou ubytovacím poplatkům. Dosud zavedené rekreační a lázeňské poplatky totiž nahradí jediný “poplatek z pobytu” a bude se týkat všech ubytovacích zařízení. “Tyto poplatky byly vybírány jen v lázeňských městech a místech soustředěného turistického ruchu. Nově je bude moci vybírat jakákoli obec. Ta si také stanoví její výši, která nesmí překročit maximální hranici, která bude od roku 2020 21 Kč za den,” vysvětluje Vaněk.

Řidič jako podnikatel
Jinou oblastí sdílené ekonomiky je sdílení vozidla prostřednictvím Uberu. Ani v tomto případě se nejedná o přivýdělek bez řádných daňových povinností a papírování. Řidič Uberu se neobejde bez živnostenského oprávnění. Kromě toho musí také vlastnit tzv. žlutou kartu (průkaz řidiče taxislužby), zkoušku z místopisu a zaregistrovat automobil do evidence vozidel taxislužby.

Z oblasti daní musí řidič Uberu odvádět daň z příjmů a stát se identifikovanou osobou případně plátcem DPH. “Zapomenout nesmí ani na silniční daň, protože používá k podnikání osobní automobil. Ta se platí formou čtvrtletních záloh, za rok může počítat s částkou okolo 3.000 Kč.,” říká Vaněk. Zároveň musí také oznámit pojišťovně, že bude vozidlo používat k přepravě osob, aby upravili smlouvu a v případě nehody vyplatili plnění.

Řidič jako zaměstnanec flotily
Možností, jak se vyhnout vyřizování daní je stát se zaměstnancem tzv. flotily. Jedná se o s.r.o., která řidiče zaměstná a o jeho daně se stará. Podmínkou ovšem je, aby řidič pro flotilu oficiálně pracoval na hlavní nebo částečný úvazek, nebo na některou z dohod. Pokud by řidič pro flotilu pracoval na základě smlouvy (např. o spolupráci), musí se pořád o své daně starat sám.

Sdílená ekonomika měla v České republice raketový nástup. Pro porovnání je prostřednictvím realitních kanceláří nabízeno k dlouhodobému pronájmu v Praze 1 okolo 300 bytů. Krátkodobých pronájmů prostřednictvím Airbnb je nabízeno více než 3.000. Regulace ze strany státu proto byly jen otázkou času. Pokud si však poskytovatelé pohlídají všechny povinnosti, stále představuje možnost jak si přivydělat, nebo v případě lukrativní lokality zajistit plnohodnotný příjem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky