Firmám kradou data nejčastěji sami zaměstnanci

Za únikem nebo ztrátou citlivých informací společností stojí ve třech ze čtyř případů jejich zaměstnanci, nikoliv útok zvenčí. Hackeři mají na svědomí ztráty dat jen ve 14 procentech všech případů, vyplývá z průzkumu, o kterém v úterý informovala společnost Apogeo Esteem.

reklama

"Většina úniků dat informací z firem je důsledkem nedbalosti nebo zlovolného jednání zaměstnanců, kteří svým laxním přístupem působí společnostem milionové škody," uvedl soudní znalec v oblasti informačních technologií Ivan Janoušek.
 
V polovině případů způsobují úniky dat zaměstnanci svojí nedbalostí, dalších 13 procent připadá na ztrátu nosičů a 12 procent na úmyslné krádeže. Hackeři, kteří jsou v souvislosti se ztrátou firemních dat mediálně nejčastěji skloňovaní, jsou jen za sedminou případů.
 
Mezi nejčastější nedbalostní důvody úniku nebo ztráty dat patří nedostatečné proškolení zaměstnanců, dále také chybějící dokumentace, neaktualizované informační systémy a nesprávně nastavená přístupová oprávnění.
 
"Paradoxem je, že čím více se firmy snaží chránit svá data zejména proti útokům zvenčí, tím větší hrozbu představují interní bezpečnostní rizika. Například citlivá účetní data lze snadno získat předstíranou rutinní kontrolou počítače v účetním oddělení," varoval Janoušek.

Expertní tým znaleckého ústavu Apogeo Esteem realizoval průzkum na vzorku několika set firem v průběhu posledních tří let.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky