Experti varují před dalšími nezabezpečenými servery v Česku

Útoky hackerů známých pod přezdívkou Anonymous lze předejít dobrým zabezpečením serverů, které filtrují útoky hackerů. Experti na IT bezpečnost však v úterý varovali, že podobné zabezpečení má v Česku pouze desetina serverů, což může mnohým společnostem a institucím způsobit vážné problémy.

660
reklama

"Pokud bychom to zjednodušili, tak současné útoky na vládní servery a instituce nejsou příliš složité na provedení a závažné z hlediska poškození daných institucí. Předpokládáme, že je to však takovým testem serverů, na který mohou navázat daleko složitější hackerské útoky," upozornil Milan Chromý, jeden z předních expertů na IT zabezpečení ze společnosti AutoCont.
 
Podle Chromého by pak mohly mít útoky pro nezabezpečené servery katastrofální důsledky. "Vedle zahlcení serverů dotazy či daty a jejich dočasné vyřazení z provozu, může dojít i ke ztrátě nebo poškození dat," varoval Chromý, podle kterého se na současné vlně "známosti" Anonymous bude chtít ukázat i řada osamělých hackerů. "S každým podařeným útokem vzniká snaha pokračovat dále," poznamenal expert.
 
Problémem jsou i takzvaní spící hackeři. "Vedle vtipálků rozesílající různé e-maily poslancům však vidíme potenciál zvednutí se vlny takzvaných spících hackerů, kteří se čas od času probudí a napadnou či jinak poškodí sítě a data některé z velkých firem a korporací," varoval počítačový expert Milan Chromý, který se problematikou útoků hackerů dlouhodobě zabývá.
 
Hacktivistické hnutí Anonymous volně sdružující lidi z celého světa v minulých dnech napadlo kromě vládního serveru v Česku a na Slovensku také webové stránky organizace na ochranu autorských práv OSA. V Evropě a USA pak opakovaně čelí útokům vládní instituce i zábavní průmysl.

Témata: počítače

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky