Bublina na trhu s emisemi. Postihne ji osud bitcoinu?

Obchodování s emisními licencemi EU, tedy s povolenkami na emise uhlíku, velmi připomíná příběh bitcoinu. Od začátku roku hodnota kvót vzrostla o více než 300 procent, ale minulý týden o 30 procent spadla, informuje Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlavním důvodem dlouhodobého růstu byla loňská změna evropských předpisů upravujících dostupnost kvót. Takzvaný Mechanismus tržní stability (MSR) pro povolenky 2019 měl zvýšit cenu emisí uhlíku, a tím přinutit země přestat využívat uhlí a přiklonit se k čistším palivům - větrná, solární, vodní energie a plyn.

Elektrárna, která na výrobu energie používá uhlí, tak bude muset nakoupit dvojnásobné množství kvót jako například producenti, kteří spalují zemní plyn.

Nechtěným výsledkem této iniciativy byla obrovská spekulativní bublina, která zvýšila cenu kvót z lednových osmi eur za tunu až na 25 eur minulý týden. Spekulativní obchodníci, kteří uměle navyšovali cenu, však převyšovali komerční obchodníky. Pád minulý týden, tak v podstatě jen pročistil trh od spekulací.

Podle Financial Times mohou být důvodem korekce v minulém týdnu, připomínky polské ministryně pro energetiku, která vyzvala EU, aby prověřila možné zasahování do trhu. Polsko se totiž ve své průmyslové produkci na uhlí velmi spoléhá, ​​ale například i Německo stále produkuje téměř 40 procent elektrické energie z uhlí.

Důsledkem zvýšení cen povolenek jsou vyšší ceny pro spotřebitele a ztráty pro dodavatele energií. Náklady na elektrickou energii tak v některých oblastech vzrostly nad úroveň z konce minulého roku.

Při pohledu do budoucna budou pravděpodobně představovat strop pro ceny kvót intervence ze strany politiků, ale i zlepšující se dodávky elektráren zpracovávajících zemní plyn, vodní či větrnou energii.

Z obchodního hlediska mohly být za nedávným růstem a následným poklesem cen kvót i nákupní opce na prosincové kontrakty. Když totiž šel trh nahoru, prodejci opcí museli nakupovat termínované kontrakty (futures), aby se zajistily vůči riziku pádu ceny. Když se volatilita zvýšila ze 40 na 60 procent, stalo se držení těchto pozic velmi náročné.

Pokles ceny se minulý týden zastavil až na 17,70 eur za tunu a momentálně se emise obchodují těsně pod hranicí 21 eur. Korekce přinesla úlevu i na evropský energetický trh.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky