Vědci dostanou od státu 6 miliard na propojení vědy a byznysu

V Česku startuje dosud nejrozsáhlejší vládní program na propojení vědy a byznysu. Firmy a vědci z nejrůznějších oborů dostanou štědrou státní dotaci na to, aby spojili síly a vědecké poznatky převedli do praxe. V úterním vydání o tom informuje Právo.

660
reklama

Na program dá stát celkem šest miliard korun. Oficiálně začíná podávání přihlášek 30. června. Podle zjištění HN se však už nyní firmy a vědci začali spojovat do týmů a chystají se žádat o peníze. "Chceme se spojit se třemi fakultami Univerzity Karlovy a s dalšími sedmi firmami a společně vyvinout lepší a citlivější detektory rentgenového a radiačního záření. Budou se moci využít k hlídání dávek radiace v jaderné elektrárně. Detektory budou přesnější a levnější, než ty současné," plánuje Jan Surý z třebíčské společnosti Envinet. Jeho tým by chtěl z chystaného projektu od státu získat 25 milionů korun.
 
Právě spojení v týmech je jednou z podmínek pro získání dotace. "Musí utvořit konsorcia, v nichž budou minimálně tři firmy a jedna vědecká instituce," říká Eva Procházková z Technologické agentury České republiky, která program připravuje. Důležité ale je, aby měly zformulovanou dlouhodobou výzkumnou strategii, na čem chtějí společně pracovat a čeho chtějí dosáhnout."

Doba podpory je osm let, program běží od roku 2012. Stát bude konkrétní projekt podporovat sedmdesáti procenty, zbytek doplatí firmy. Agentura předpokládá, že vznikne celkem 35 týmů, z nichž každý získá v průměru 310 milionů na celou dobu řešení projektu.

Témata: věda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky