Jak se firmy vyrovnají s rychlým růstem mezd?

Firmy budou muset v roce 2019 čelit tomu, jak se vyrovnat s rychlým růstem mezd. Poprvé po třech letech to zaměstnavatelé označují za větší překážku jejich rozvoje než nedostatek pracovní síly. Vyplývá to z předběžných výsledků šetření, které Hospodářská komora zveřejní na konci září.

CZK
reklama

„Je správné, že mzdy rostou, když se firmám daří. Důležité ale také je, aby firmy kvůli mzdám neodkládaly potřebné investice do efektivnější výroby. Firmy, které neinvestují, ztrácejí na své konkurenceschopnosti, což obzvlášť pro tak proexportně orientovanou ekonomiku, jakou je ta česká, je otázkou jejich samotné existence,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že ztráta konkurenceschopnosti firmy mívá dlouhodobé důsledky včetně nepříznivého dopadu na zaměstnance.

Podle předběžných výsledků šetření Komorový barometr přitom více než polovina zaměstnavatelů uvedla, že zvyšují mzdy svým zaměstnancům hlavně proto, aby současní zaměstnanci neodcházeli k jiným zaměstnavatelům, či proto, že mají snahu získat nové pracovníky. Vliv efektivnější práce zaměstnanců na růst mezd se v této situaci stává druhotným. Kolektivní vyjednávání zaměstnavatelů s odbory měla vliv na růst mezd jen ve dvou procentech případů.

Hospodářská komora České republiky proto zaměstnavatelům doporučuje, aby při nadcházejících kolektivních vyjednáváních s odborovými organizace o mzdách zaměstnanců v roce 2019 a 2020 zvyšovali mzdy tak, aby nebyli nuceni odkládat potřebné investice, což by mělo nepříznivý dopad do výrob.

Šéf Komory zároveň v souvislosti s dnešním shromážděním odborů kvůli mzdám připomíná, že se odbory vlamují do otevřených dveří. Zaměstnavatelé mzdy zvyšovali, zvyšují a budou nadále zvyšovat. Růst výdělků je dokonce mnohem vyšší, než odboráři v minulosti kdy požadovali. Podle poslední prognózy Hospodářské komory průměrná mzda letos meziročně vzroste o 8,6 % a rychle poroste i v roce 2019. „Podnikatelé nezvyšují mzdy, že si to přejí odbory, ale že tak reagují na aktuální situaci na trhu práce,“ podotkl Dlouhý.

Vzhledem k tomu, že většina, tedy přes 84 % tuzemského exportu směřuje do zemí EU a kondice české ekonomiky je velmi svázaná tím, jak se v EU ekonomicky daří, Hospodářská komora proto doporučuje firmám, aby také usilovaly o teritoriální diverzifikaci a využily příležitosti, které se jim nyní otevírají díky rozbíhajícím podnikatelským misím do zemí mimo EU, jako jsou např. Indonésie, Ázerbájdžán, Mongolsko nebo Izrael.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky