EU už není nad propastí, Sarkozy zavádí daň "Robina Hooda" a vyšší DPH

Vláda francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se chystá zavést daň z finančních transakcí a zvýšit daň z přidané hodnoty. Sarkozy to v neděli večer oznámil v televizním rozhovoru, z něhož cituje agentura AFP.

reklama

Sarkozy řekl, že finanční daň bude stanovena na 0,1 procenta a DPH na zboží a služby se zvýší o 1,6 procenta.
 
"Tyto daně přenesou náklady na sociální zajištění od zaměstnanců ke spotřebitelům a bankám, " prohlásil prezident v rozhovoru.
 
DPH má být zvýšena od října. Dosáhne 21,2 procenta.

"Zvýšení (DPH) povede k vyššímu prodeji před říjnem tohoto roku. Tím se posílí hospodářský růst," předpověděl prezident.
 
Nová daň z finančních transakcí (finanční - bankovní daň) má platit už od srpna. Sarkozy vyslovil předpoklad, že po francouzském vzoru ji zavedou další evropské státy.
 
Mnoho vlád zemí Evropské unie však daň "Robina Hooda" odmítá. Například vlády britská a česká.
 
Sarkozy v rozhovoru slíbil, že sníží náklady zaměstnavatelů na zaměstnance, což by mělo posílit zaměstnanost a obnovit ekonomický růst Francie, který se zastavil.
 
Hodinový rozhovor se Sarkozym přenášelo v hlavním vysílacím čase šest francouzských televizí. Prezident ho poskytl dva týdny poté, co ratingová agentura Standard & Poor's připravila Francii o nejvyšší známku "AAA".
 
Rozhovor pokládají znalci francouzské politiky za výkop Sarkozyho prezidentské kampaně.
 
Sarkozy v rozhovoru odmítl říci přímo, zda bude kandidovat. Avšak výmluvně to naznačil. "Myslím, že bych se neměl vyhýbat rendezvous s Francouzi," pravil.
 
Francouzi budou volit prezidenta letos v dubnu a v květnu. Na duben je vypsáno první kolo voleb, na květen druhé, jež se uskuteční v případě, že žádný kandidát nezíská většinu hlasů. To je téměř jisté.
 
Průzkumy označují za favorita voleb a příštího prezidenta socialistu Françoise Hollandea.
 
Sarkozy se v rozhovoru snažil Francouze přesvědčit, že je kompetentním vůdcem. Ujišťoval, že jeho země je na "správné cestě" a vláda má ekonomiku pevně pod kontrolou.

Témata: Francie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky