Česká ekonomika je ve výborné kondici

O něco lepší, než naznačoval předběžný odhad. Tak by se dal shrnout nový výsledek české ekonomiky za 2. čtvrtletí letošního roku. HDP vzrostl mezikvartálně o 0,7 %, v meziročním srovnání pak o 2,4 %. Jde o velmi dobrý výsledek, byť začíná „jen“ dvojkou. Ekonomika si i nadále udržuje svižné tempo, zaměstnává stále více lidí a přitom inflace zůstává relativně nízká.

Ilustrační fotografie
reklama

Za růstem českého hospodářství stály především investice a spotřeba domácností. Pod tlakem nedostatku zaměstnanců na jedné straně a rostoucích zakázek na straně druhé jsou firmy nuceny více investovat. Nepřekvapí proto další razantní nárůst investic do strojů a zařízení (+7,9 %), které se tak vlastně na celkovém růstu investic podílí téměř třetinou. Vedle toho je vidět silnou investiční aktivitu v oblasti bytové výstavby, nicméně s ohledem na růst cen bytů se dá říct, že nabídka nových nemovitostí není stále ještě dostatečná.

Spotřebu domácností – jako druhého motoru poptávkové strany ekonomiky – podle očekávání táhnou nahoru rostoucí mzdy a rekordní zaměstnanost. Vzhledem k rostoucímu napětí na trhu práce však dochází ke zrychlování růstu mzdových nákladů (+9,8 %), což na druhou stranu neznamená nic jiného, než pokles ziskovosti firem dále pod 50 %. I tak je však ve srovnání v unijním měřítku nadprůměrná, a proto nelze zatím plošně hovořit o ztrátě konkurenceschopnosti či investiční přitažlivosti ČR.

Asi nikoho nepřekvapí, že ekonomiku i nadále táhne nahoru především zpracovatelský průmysl. Tentokrát to ovšem nejsou podle komentáře statistického úřadu automobilky, elektrotechnický průmysl, výroba elektrických zařízení, kovů a kovodělných výrobků. Dařilo se i stavebnictví, obchodu, dopravě a skladování.

Nejnovější čísla potvrzují náš odhad pro letošní rok, ve kterém předpokládáme růst HDP o 3 %. Spokojena s aktuálním výsledkem může být i ČNB, která predikovala výsledek o jednu desetinu procentního bodu nižší. Aktuální výsledek proto rozhodně centrální bance nebude bránit v dalším zvyšování úrokových sazeb.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky