Dolar oslabuje v reakci na šéfa Fedu

V minulém týdnu si z projevu šéfa Fedu Jeroma Powella investoři vybrali tu část, kde mluvil o stabilní inflaci, která dosahuje něco nad dvě procenta, a také o tom, že ekonomika nevykazuje žádné známky přehřívání. Reakcí trhů byl výprodej amerického dolaru, neboť investoři tuto řeč vyhodnotili jako „ne-jestřábí", tedy ne ve prospěch zvyšování sazeb. Z části navíc můžeme oslabení dolaru připsat i silnější intervenci Číny za oslabení čínského juanu, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

My v Saxo Bank však přímluvu Jeroma Powella za důvod, pro který by měl dolar oslabovat, nepokládáme. Měli bychom naopak zohlednit i jiné faktory. Zdá se, že se trh nyní vrátil do růžového scénáře z období posledních let, kdy trhy stabilně rostly bez pocitu ohrožení. Nemyslím si však, že tento trend bude mít dlouhé trvání. Měli bychom přímluvu Powella vnímat komplexně a všimnout si i pasáže, kde zmiňuje rizika přílišné expozice investorů vůči rizikovým aktivům.

Dlouhodobě nízké úrokové sazby z minulosti totiž donutily investory hledající výnos orientovat se více na riziková aktiva. Po návratu sazeb na normální úrovně však pro ně může být problém se takových aktiv pohodlně zbavit. Taková tolerance vůči vyššímu riziku se mimochodem u investorů formuje i po nedávných slovech Powella o „stabilní inflaci a neexistenci znaků přehřívání“.

V neposlední řadě bychom se měli soustředit i na další pasáž jeho přímluvy: "Bez ohledu na to, co způsobilo poslední dvě recese, větším rizikem než inflace je pro finanční trhy přílišná expozice investorů vůči rizikovým aktivům."

Témata: usd | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky