Hašek zkritizoval zdražování potravin i jejich nízkou kvalitu

Místopředseda ČSSD a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) ve čtvrtek zkritizoval růst cen potravin. Oproti vládním prognózám, které slibovaly po zvýšení daně z přidané hodnoty zdražení potravin jen o 1,7 procenta, jsou ve skutečnosti potraviny o pět procent dražší, řekl agentuře Mediafax.

660
reklama

"Podle údajů Českého statistického úřadu se zvedly ceny potravin u průměrného nákupu téměř o pět procent a to i se započítáním snížených cen pečiva, cukru nebo rýže," řekl Hašek. Podle něj je nyní takřka jisté, že vláda a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) budou "opakovat svá dogmata o tom, že dopady zvýšení DPH na potraviny jsou nižší, než výsledné zdražení".
 
Vláda podle Haška zvýšením DPH vytvořila naprosto zásadní tlak na tento cen. "Přímo zvýšením DPH na potraviny, nepřímo pak zvýšením cen vstupů, energií a prakticky všech dalších položek. Zvýšené náklady mají tak nejenom producenti – zemědělci, ale také potravináři i samotné supermarkety a další prodejci," konstatoval Hašek. Všechny tyto náklady se podle něj v konečném důsledku projeví na ceně výrobku v obchodě a zaplatí je spotřebitel.
 
"Můžeme být možná rádi, že se tak radikální zvýšení DPH, a není mu ještě konec, neprojevilo ještě více a ceny potravin nestouply v průměru o sedm či dokonce osm procent. Je tomu tak jedině proto, že nákupní řetězce nakupují od svých dodavatelů za nižší a nižší ceny, zneužívající své dominantní postavení," prohlásil stínový ministr zemědělství.
 
Z hlediska spotřebitele jde podle Haška možná o zdánlivě nepodstatný jev, protože jeho zájmem je nízká cena a kvalita, nikoli vzájemné obchodní vztahy mezi řetězci a dodavateli. "Ale o tu kvalitu zde právě jde a to více než kdy jindy," uvedl Hašek.
 
Obchodní praktiky řetězců odmítají podle opozičního politika již někteří dodavatelé snášet a ti větší, kteří si to mohou dovolit, raději do některých marketů již nedodávají. "Trpí proto kvalita nabídky, což považuji sice za smutný důsledek chování řetězců, ale v porovnání s jinými důsledky ještě za snesitelný. Horší je situace těch dodavatelů, kteří si nemohou dovolit řetězce opustit. Ti jsou pak nuceni v tlaku na nízkou cenu snižovat kvalitu svých produktů," řekl Hašek.
 
V párcích je tak podle něj méně masa, v marmeládě méně ovoce, v kečupu méně rajčat. "A to již musí spotřebitele zajímat, protože na to doplácí primárně on - za stejnou či nyní bohužel vyšší cenu, způsobenou růstem DPH, dostává či bude dostávat méně kvalitní potraviny," uvedl místopředseda ČSSD.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky